Královéhradecký kraj povede koalice vítězného hnutí ANO, uskupení HLAS samospráv (SOCDEM, Společně pro kraj, Rozvíjíme Hradec) a koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Hejtmanem by se měl stát starosta Hronova Petr Koleta (ANO). Budoucí koalice má dohromady 24 z 45 křesel v zastupitelstvu. ANO získalo osmnáct mandátů a po třech HLAS a koalice v čele s SPD.

Do opozice míří uskupení Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) s lídrem kandidátky a dosavadním hejtmanem Martinem Červíčkem (ODS), které skončilo ve volbách druhé, a koalice Stačilo! tvořená KSČM a Českou stranou národně sociální a také Čtyřkoalice, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES.

Jako první uzavřela dohodu o povolební spolupráci uskupení ANO a HLAS samospráv, a to krátce po krajských volbách v úterý 24. září, dohromady mají 21 mandátů. Jednání dvojbloku ANO/HLAS s druhými Silnými lídry pro kraj o víkendu zkrachovala kvůli „neakceptovatelným“ návrhům, uvedli navzájem zástupci subjektů. ANO, HLAS a Silní lídři by měli přitom v zastupitelstvu pohodlnou většinu 34 hlasů.

Ve čtvrtek také dvojblok odmítl spolupráci s hnutím Stačilo! Čtyřkoalice již před volbami možnost koalice s ANO, ale i s SPD a komunisty, odmítla.

Budeme tvrdou a konstruktivní opozicí, zní z ODS

Poslanec a regionální předseda ODS Ivan Adamec dříve v prohlášení zveřejněném na sociálních sítích, kde oznámil odchod Silných lídrů pro kraj do opozice, voličům slíbil, že budou tvrdou a zároveň konstruktivní opozicí.

Krajské volby v kraji vyhrálo hnutí ANO s osmnácti mandáty. Na druhém místě skončili Silní lídři pro kraj se třinácti mandáty a Čtyřkoalice získala šest mandátů. Koalice HLAS samospráv získala tři mandáty. Tři mandáty má i uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Koalice Stačilo! má dvě křesla. Volební účast byla 34,22 procenta.

Strany dosud vládnoucí v kraji většinovou koalici utvořit nemohly. Piráti se do zastupitelstva nedostali a zbývající strany seskupené v Silných lídrech pro kraj a ve Čtyřkoalici dohromady získaly devatenáct mandátů. Kraj dosud vede koalice složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES).

Podíl.