Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy čtvrtka 10. října 2024.

Hurikán Milton opustil Floridu a přesouvá se nad Atlantický oceán, pobřeží poloostrova ale ve čtvrtek odpoledne středoevropského času stále sužovaly bouře. Hurikán způsobil rekordní přívaly srážek, miliony lidí připravil o elektřinu a vyžádal si nejméně čtyři oběti. Když hurikán dorazil na pevninu, měl sílu třetí kategorie z pětistupňové škály, později nad Floridou zeslábl na hurikán první kategorie.

Ukrajinské drony zaútočily na vojenské letiště Chanskaja u Majkopu v autonomní Adygejské republice na jihu Ruska, oznámilo ukrajinské armádní velení. Na letišti, na kterém podle záběrů ze sociálních sítí hoří, byly podle Kyjeva ruské letouny Su-27 a Su-34. Úřady podle šéfa republiky Murata Kumpilova kvůli požáru evakuovaly obyvatele vsi Rodnikovyj. Kyjev také potvrdil, že zasáhl sklad se stovkami dronů v ruském Krasnodarském kraji. Ukrajina hlásí po úderech nepřítele zraněné v Záporoží i Kryvém Rihu.

Krajský soud v Hradci Králové rehabilitoval faráře Josefa Toufara za nezákonné zatčení a vazební stíhání v roce 1950. Toufara, jehož jméno je spojeno s takzvaným číhošťským zázrakem, ve vazbě umučili příslušníci komunistické Státní bezpečnosti (StB). Návrh na Toufarovu soudní rehabilitaci podal krajský státní zástupce.

Inflace v Česku v září mírně zrychlila. Spotřebitelské ceny meziročně stouply o 2,6 procenta po srpnovém růstu o 2,2 procenta. Vývoj ovlivnily hlavně ceny potravin a pohonných hmot, vyplývá z informací na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání se srpnem ale ceny v září klesly o 0,4 procenta. Analytici podobný vývoj očekávali, mírně však překročil letní předpoklad České národní banky (ČNB).

Čínská vláda se rozhodla „bojovat“ s klesající plodností žen a jako už několikrát v minulosti se snaží vklínit do jejich rozhodování o mateřství. Úředníci ženám neváhají telefonovat a ptát se na intimní otázky, a dokonce i přímo po narození dítěte klepat na dveře. Vivian Wangová z New York Times (NYT) navštívila porodnice i úřad vlády pro plánování rodičovství v Pekingu a Nankingu a přinesla autentické svědectví.

Laureátkou Nobelovy ceny za literaturu pro rok 2024 se stala spisovatelka Han Kangová jako vůbec první Jihokorejka. Švédská akademie ji ocenila „za intenzivní poetickou prózu, která se vyrovnává s historickými traumaty a odhaluje křehkost lidského života“.

Podíl.