Ukrajinské drony zaútočily na vojenské letiště Chanskaja u Majkopu v autonomní Adygejské republice na jihu Ruska, oznámilo ukrajinské armádní velení. Na letišti, na kterém podle záběrů ze sociálních sítí hoří, byly podle Kyjeva ruské letouny Su-27 a Su-34. Úřady podle šéfa republiky Murata Kumpilova kvůli požáru evakuovaly obyvatele vsi Rodnikovyj. Kyjev také potvrdil, že zasáhl sklad se stovkami dronů v ruském Krasnodarském kraji. Ukrajina hlásí po úderech nepřítele zraněné v Záporoží i Kryvém Rihu.

„Zasažen byl muniční sklad,“ uvedl ukrajinský generální štáb na Facebooku. Poznamenal, že na letišti byly umístěny ruské stíhačky Su-27 a bombardéry Su-34, ale podrobnější informace o způsobených škodách se upřesňují.

Útok na letiště byl podle štábu dílem tajné služby SBU, vojenské rozvědky HUR a speciálních sil. Dříve se v médiích objevily nepotvrzené zprávy, že drony na letišti zasáhly sklad paliv a maziv. Podle Kumpilova se nálet obešel bez obětí a raněných, s ohněm bojují hasiči.

Redaktorka Deníku N Procházková k aktuální situaci na Ukrajině (10. října 2024) (zdroj: ČT24)

Každý zásah muničního skladu nebo skladu se zbraněmi je pro Rusko citelný, protože narušuje plynulost jeho logistiky, která je nyní potřeba, jelikož Rusům se daří v Donbasu velmi rychle postupovat, uvedla redaktorka Deníku N Petra Procházková.

„Ukrajinci na frontě nedokáží vzdorovat, tam ustupují, tak dělají to, co umí dobře – narušují jim cesty a logistická centra. Například v zasaženém muničním skladu v Brjanské oblasti mělo být až 22 tisíc tun munice, která měla být částečně zničena,“ podotkla novinářka.

Obavy z vývoje v Doněcké oblasti

Situace na frontě pro Ukrajince není jednoduchá a vyvolává velké obavy, sdělila zpravodajka ČT Barbora Maxová. „Ruská armáda momentálně na Donbase postupuje velice rychle a tlak se zřejmě bude neustále zvyšovat s tím, jak se blíží zima. Nyní se ruská armáda snaží podle analytiků ve větším množství nasazovat těžkou techniku, od září zaznamenala největší zisky od března 2022. Obavy jsou namístě, ukrajinské velení potvrdilo složitou situaci v Torecku,“ připomněla Maxová.

„Armáda údajně staví obranné linie na okraji Doněcké oblasti pro případ, že by Pokrovsk v budoucnu padl a ruská armáda se chtěla posouvat dál,“ dodala zpravodajka.

Zpravodajka ČT Barbora Maxová o ruských útocích na ukrajinská města (10. října 2024) (zdroj: ČT24)

Zásah ruského skladu s drony

Ukrajinská armáda ráno potvrdila, že se jí podařilo zasáhnout také základnu se skladem dronů v ruské Krasnodarské oblasti. Na místě mělo být až čtyři sta bezpilotních letounů Šáhed íránské výroby, které okupanti každodenně vysílají na ukrajinská města. Záběry z místa ukazovaly řadu mohutných výbuchů.

Rusko během noci zničilo 92 ukrajinských dronů nad sedmi regiony a Azovským mořem, sdělilo ruské ministerstvo obrany, o náletu na Adygejsko se ale nezmínilo, upozornil list Kommersant. Tvrzení bojujících stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Moskva vyslala v noci do útoku proti Ukrajině 62 dronů, tamní obrana uvedla, že sestřelila 41. Dalších čtrnáct bezpilotních strojů se zřítilo nejspíše v důsledku nasazení prostředků radioelektronického boje, oznámilo letectvo.

Rusové kromě dronů vypustili proti Ukrajině osm raket: dvě typu Iskander-M, tři letecké rakety Ch-31P a Ch-59/69 a také tři rakety S-300, které byly původně určeny k protiletecké obraně, ale po úpravě mohou být nasazeny proti pozemním cílům. Poškozeny byly civilní objekty a objekty kritické infrastruktury v Oděské, Poltavské a Doněcké oblasti.

Civilní oběti na Ukrajině

Záporoží, což je důležitý dopravní uzel a průmyslové centrum na jihu Ukrajiny, hlásí čtyři raněné, včetně jednoho dítěte, a téměř tři desítky poškozených obytných domů, informovala Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady a záchranáře. Rusové bombardovali Záporoží klouzavými řízenými bombami, upřesnila ukrajinská policie.

Dva zraněné si vyžádal také nálet ruského dronu na město Kryvyj Rih, který poškodil pětipodlažní dům, uvedl šéf oblastní správy Serhij Lysak. V Oděse, zasažené ve středu večer ruskými raketami, počet obětí stoupl na sedm.

Ruské jednotky útočily na přístavní infrastrukturu a zasáhly i civilní loď. „Situace v Oděse není jednoduchá, za posledních dvanáct hodin se tu sirény rozezněly celkem třikrát. V noci byly slyšet výbuchy, jak se protivzdušná obrana snažila zlikvidovat drony a rakety,“ uvedla Maxová s tím, že situace ve městě klíčovém pro vývoz ukrajinského obilí se zhoršila loni po vypovězení obilné dohody Ruskem.

Podíl.