Zatímco vláda ve čtvrtek odložila projednávání možného zvýšení platů ústavních činitelů, celoevropské porovnání ukazuje, že si český premiér nestojí špatně. Vydělá si více než šestkrát tolik, kolik činí zdejší průměrný plat. To ho řadí na třetí místo ze všech šéfů vlád členských států Evropské unie. Lépe je na tom v tomto ohledu jen Maďar Viktor Orbán a Slovák Robert Fico.

Maďarská nezisková organizace Átlátszo vydala v červenci analýzu, v níž porovnávala hrubé výdělky premiérů a premiérek zemí EU s tím, kolik je průměrný plat v dané zemi.

I když se Petr Fiala v žebříčku umístil na třetím místě, neznamená to, že si vydělává víc než třeba premiéři Švédska, Rakouska nebo Německa. Jejich plat je nominálně mnohem vyšší. 

Výdělek českého premiéra je 6,1krát vyšší než zdejší průměrný plat. Na vrcholu tohoto žebříčku je Viktor Orbán s platem téměř desetinásobným.

Jen mírně za Fialou zaostává řecký premiér Kyriakos Mitsotakis a německý kancléř Olaf Scholz s 5,9krát vyšším výdělkem oproti průměrnému platu v jejich zemi.

Pokud se porovnají jen samotné platy jednotlivých šéfů vlád, Fiala vydělává víc než jeho protějšky z Řecka, Estonska, Kypru, Itálie nebo Španělska. 

Nejvyšší plat ze všech šéfů vlád EU má německý kancléř Olaf Scholz – a dobře si vede i ve světovém srovnání. Je šestým nejlépe placeným premiérem na světě. Lépe si vedou například hlavy singapurské nebo švýcarské vlády.

Na analýzu maďarské organizace upozornil ekonom Lukáš Kovanda. Připomněl návrh, že by od příštího roku mohly v Česku stoupnout platy vrcholných politiků až o třináct procent. Hrubý plat premiéra nebo šéfů parlamentních komor by tak poprvé v historii přesáhl 300 tisíc korun.

„Ve světle těchto čísel se nyní diskutované zvyšování platů českých vrcholných politiků v příštím roce rozhodně nezdá být nejpalčivějším problémem České republiky a její ekonomiky. Vždyť jedna z objektivně nejlépe spravovaných zemí světa, Dánsko, dosahuje svých příznivých výsledků i přesto, že tamní vrcholní politici – premiéři – pobírají ve vztahu k průměrné mzdě v zemi ani ne polovinu toho, co jejich čeští protějšci,“ komentuje Kovanda.

Video: I Fialovi občas bouchnou saze, komentuje vládní krizi Václav Dolejší (1. 10. 2024)

Spotlight moment: I Fialovi občas bouchnou saze, komentuje vládní krizi novinář Václav Dolejší | Video: Tým Spotlight

Podíl.