Inflace v Česku v září mírně zrychlila. Spotřebitelské ceny meziročně stouply o 2,6 procenta po srpnovém růstu o 2,2 procenta. Vývoj ovlivnily hlavně ceny potravin a pohonných hmot, vyplývá z informací na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání se srpnem ale ceny v září klesly o 0,4 procenta. Analytici podobný vývoj očekávali.

„Zářijový meziroční vývoj spotřebitelských cen byl stejně jako v srpnu výrazně ovlivněn cenami potravin a pohonných hmot. Potravin poprvé od loňského listopadu meziročně zdražily,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Zmínila, že proti loňskému září bylo letos například polotučné trvanlivé mléko dražší o pětinu, máslo přibližně o 43 procent a čokoládové výrobky zdražily o 22 procent.

Ceny u potravin a nealkoholických nápojů se v září meziročně zvýšily o 0,6 procenta po srpnovém poklesu o 1,8 procenta. Zhruba o tři procenta zdražily proti loňsku ovoce a zelenina. Ceny lihovin a piva vzrostly zhruba o pět procent, tabákových výrobků o 6,6 procenta. Víno zlevnilo přibližně o čtyři procenta. Ceny pohonných hmot a olejů v září zrychlily meziroční pokles na 11,2 procenta ze srpnových 4,1 procenta.

Zdražila elektřina i voda

Nájemné z bytu v září meziročně zdražilo o 6,4 procenta, vodné téměř o jedenáct procent a stočné o víc než třináct procent. Ceny elektřiny se zvýšily téměř o devět procent, tepla a teplé vody o skoro sedm procent. O 4,2 procenta ale proti loňsku klesly ceny zemního plynu a o necelé procento ceny tuhých paliv.

Stravovací služby zdražily meziročně o 6,9 procenta a ubytovací služby o 8,8 procenta. Ceny dovolených s komplexními službami se zvýšily o čtyři procenta. Ceny služeb úhrnem vzrostly o pět procent, u zboží se proti loňsku zvýšily o 1,2 procenta.

Za optický klam vyšší inflace může srovnání s loňskými nízkými hodnotami, míní analytici

Zářijové zrychlení meziroční inflace ovlivnila podle analytiků srovnávací základna z loňského roku, kdy ceny rychle klesaly. Tento efekt bude působit i ve zbytku roku, kdy by v jeho důsledku mohla inflace dosáhnout až tří procent, shodli se ekonomové. Současně upozornili na to, že v září poprvé od loňského listopadu meziročně zdražily potraviny a nealkoholické nápoje.

„Růst meziroční inflace na 2,6 procenta může na první pohled působit varovně, nicméně jedná se do značné míry o optický klam. Velkou roli zde hraje efekt nízké srovnávací základny z loňského září, kdy ustupující inflační vlna přinesla nezvykle strmý meziměsíční pokles cenové hladiny. Letošní září předvedlo normální inflační vývoj, což tlačí meziroční hodnotu směrem nahoru,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Ekonom Martin Janíčko k zářijové inflaci (zdroj: ČT24)

Podíl.