Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy středy 9. října 2024.

Německá vláda už letos nečeká hospodářský růst, hrubý domácí produkt (HDP) podle ní klesne o 0,2 procenta. Na tiskové konferenci to oznámil tamní ministr hospodářství Robert Habeck. Původně kabinet kancléře Olafa Scholze počítal s růstem o 0,3 procenta. Německo je přitom největším obchodním partnerem České republiky a tuzemské firmy jsou na vývozu do Německa závislé.

Florida se připravuje na náraz hurikánu Milton. Bouře se aktuálně nachází zhruba pět set kilometrů od města Tampa. Právě na západě Floridy se očekává nejhorší situace. Tamní obyvatelé využívají poslední hodiny před příchodem hurikánu k záchraně majetku a evakuaci. Region kvůli hrozícímu nebezpečí opouštějí statisíce lidí. Očekává se, že během dalšího dne a půl síla hurikánu bude kolísat a než dorazí k západnímu pobřeží Floridy, o něco oslabí na třetí stupeň. Meteorologové ale upozorňují, že zasáhne větší území, než se původně očekávalo.

Při raketovém úderu na izraelské město Kirjat Šmona u hranic s Libanonem zemřeli dva lidé. Podle agentury AFP to oznámili záchranáři. K odpovědnosti za útok se přihlásilo libanonské teroristické hnutí Hizballáh, které na oblast útočí už přes rok. Podle libanonského tisku v noci na středu pokračovaly také izraelské údery na jižní předměstí Bejrútu.

Na společném zasedání české a polské vlády ministři diskutovali o společném postupu v migraci nebo spolupráci v rámci Evropské unie. „Musíme být asertivnější v přístupu ke třetím zemím,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci s polským protějškem Donaldem Tuskem, který chce v sobotu představit dlouhodobou migrační strategii své země. Na takzvaných česko-polských mezivládních konzultacích se ministři scházejí podeváté, předchozí zasedání se konalo loni v červenci v Katovicích.

Všichni obvinění v kauze zmanipulovaných zakázek, která se týká i bývalého náměstka moravskoslezského hejtmana Jakuba Unucky z ODS, se při výslechu kriminalistům přiznali. ČTK získala informaci z důvěryhodných zdrojů. Mohl by to být i jeden z důvodů, proč žalobce nepožadoval jejich vzetí do vazby. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej tuto informaci nechtěl komentovat, stejně se k tomu odmítl vyjádřit Vít Koupil z Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), který případ dozoruje.

Královská švédská akademie věd ve středu ve Stockholmu oznámila nositele letošní Nobelovy ceny za chemii. Jsou to experti na popis a návrh proteinů David Baker, Demis Hassabis a John Jumper. Jejich objevy otevírají obrovské možnosti, komentoval laureáty předseda Nobelova výboru pro chemii Heiner Linke.

Nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC bude mít zřejmě od prosince nová pravidla, která mimo jiné omezí jejich prodej. Přinese je novela o návykových látkách, kterou Senát schválil beze změn. Novelu, jež má ochránit před rizikovými látkami s psychomodulačními a psychoaktivními účinky především děti, nyní dostane k podpisu prezident.

Odborníci vytvořili pravděpodobný obličej Jana Žižky – zatím v digitální podobě. Využili forenzní vědecké postupy na základě výzkumu takzvané čáslavské kalvy, tedy části lebky, která je pokládána za autentický ostatek vojevůdce. Informovalo o tom Jihočeské muzeum, které se na výzkumu podílelo. Metoda, kterou experti použili, se nazývá strukturální aproximace, čili přiblížení tváře. Tímto postupem už dříve odborníci sestavili tváře tří olomouckých Přemyslovců.

Události (9. 10. 2024) (zdroj: ČT24)

Podíl.