V obřadní síni motolského krematoria se lidé ve středu rozloučili s Jaroslavou Skleničkovou, poslední ženou, která přežila lidickou tragédii. Jako šestnáctiletá byla spolu s matkou, starší sestrou Miloslavou a ostatními ženami poslána do koncentračního tábora v Ravensbrücku, jejího otce Jaroslava Suchánka nacisté s dalšími lidickými muži zastřelili a vesnici srovnali se zemí.

Skleničková zemřela v pátek 27. září ve svém domě v Lidicích. Přišly se s ní rozloučit desítky lidí včetně ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka. Během obřadu se promítaly fotografie ženy, na konec zazněla píseň Čechy krásné, Čechy mé.

Vše, čím si Skleničková musela v mládí proti své vůli projít, poznamenalo její život i fyzické zdraví, ale nezlomilo ji to. Své trauma podle svých blízkých postupně zpracovala a byla schopná žít šťastný a naplněný život. Události kolem Lidic zachytila žena v knihách Jako chlapce by mne zastřelili a Vzpomínky mě stále tíží.

Lidice jsou jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Mohlo by vás zajímat: „Utrpěli jsme velmi vážně zranění. Následky budou trvalé,“ říká rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková o střelbě na jedné z fakult.

Spotlight Aktuálně.cz – Milena Králíčková | Video: Tým Spotlight

Podíl.