Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pondělí 7. října 2024.

Uplynul rok od nejhoršího teroristického útoku v dějinách Izraele. Symbolicky v předvečer tragického výročí se v Tel Avivu sešly rodiny rukojmí, která Hamás stále drží v zajetí. Prezident Jicchak Herzog, představitelé armády a pozůstalí v pondělí ráno dorazili k památníku poblíž kibucu Reim, který připomíná masakr na hudebním festivalu Nova. Pietní akce i protesty proti izraelské ofenzivě v Gaze se v pondělí konají na různých místech světa. Po loňském útoku Izrael zahájil masivní bombardování Pásma Gazy, také tam spustil pozemní operaci.

Izraelská armáda v noci na pondělí uvedla, že v libanonském hlavním městě Bejrútu zasáhla ústředí tajné služby šíitského teroristického hnutí Hizballáh. To naopak raketami ostřelovalo Haifu a další města na severu židovského státu, zraněno bylo několik lidí, informovala agentura DPA. Palestinští teroristé z Hamásu zase uvedli, že dopoledne ostřelovali Tel Aviv. Podle izraelských zdravotníků úlomky z jedné střely lehce zranily dvě ženy. Izrael uvedl, že zatím nelze potvrdit zabití zvažovaného vůdce Hizballáhu Hášima Sáfí ad-Dína.

Začala třídenní stávka zaměstnanců v justici. Na řadě míst v Česku protest ochromil fungování soudů. Mimo provoz zůstávají podatelny, pokladny nebo informační centra. Třeba okresní soudy v Jablonci nad Nisou nebo v Semilech jsou ale uzavřené zcela. Referenti neodpovídají na dotazy a lidé nemohou nahlížet do spisů. Soudci také odročují některá už nařízená jednání. Konají se jen ta, pro která se podařilo zajistit zapisovatelku, nebo ta, která se obejdou bez její přítomnosti.

Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se stali Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její roli v regulaci genů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pondělí provedli zásah na úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě. Miroslava Chlebounová z kanceláře hejtmana sdělila, že úřad orgánům činným v trestním řízení poskytl maximální součinnost. Čeho se zásah týká ani další informace neuvedla. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej razii potvrdil. Dozor podle něj vykonává Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).

Rusko v pondělí ráno zaútočilo na ukrajinské hlavní město hypersonickými střelami Kinžal, všechny rakety byly zničeny, ale jejich padající trosky zasáhly několik míst v Kyjevě, uvedl náčelník vojenské správy metropole Serhij Popko. Žádné oběti nejsou hlášeny. Podle starosty Vitalije Klyčka na jednom z míst, které zasáhly trosky, vypukl požár. Hasiči jej uhasili a vše se obešlo bez raněných.

Průmyslová výroba v Česku po pěti měsících poklesu vzrostla. V srpnu se meziročně zvýšila o 1,5 procenta po červencovém snížení o 1,9 procenta. Dařilo se také zahraničnímu obchodu, v srpnu vykázal přebytek 14,3 miliardy korun, což je meziročně o 20,8 miliardy lepší výsledek. Naopak zpomalila stavební výroba, v srpnu činil meziroční růst 0,4 procenta, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Studie zahrnující téměř 400 tisíc vědců z 38 zemí zjistila, že třetina z nich opustí vědu do pěti let od napsání své první práce a téměř polovina do deseti let. Výzkum vychází z analýzy studií, které vědci publikují – právě ty jsou totiž tím nejlepším odrazem toho, co dotyční badatelé dělají.

Podíl.