Aktual.: 7.10.2024 13:24

Užhorod (Ukrajina) – Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes uvedl, že se svým slovenským protějškem Robertem Ficem při bilaterální schůzce jednal o rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi, slovenské podpoře pro ukrajinský mírový plán a o cestě země, která se už třetím rokem brání ruské agresi, do Evropské unie. Na západě Ukrajiny se dnes konají v pořadí druhé ukrajinsko-slovenské mezivládní konzultace. Ukrajinský premiér doufá, že osm společných dokumentů se podaří podepsat do konce letošního roku.

Dnešní konzultace se podle Šmyhala soustředí na posouzení plánu vzájemné spolupráce z předchozí schůzky, která se uskutečnila v dubnu v Michalovcích na východě Slovenska. Nynější jednání podle serveru Aktuality.sk koná v hotelovém a lázeňském resortu Verchovyna, ležícím asi 20 kilometrů od Užhorodu.

Šmyhal ocenil, že obě země v plnění plánu spolupráce pokročily, některé kroky už jsou dokončeny, jiné jsou v závěrečné fázi, a také dosáhly značného pokroku v realizaci projektů v energetice a infrastruktuře. Slovenská vláda nedávno schválila rámcový program pro účast na obnově Ukrajiny.

Poznamenal také, že obě země „úzce spolupracují“ při nákupu prostředků a vybavení, které posilují obranu země, na kterou v únoru roku 2022 zaútočila ruská vojska. Zdůraznil, že k realizaci všech projektů je nutné zajistit Ukrajině vítězství ve válce s Ruskem a spravedlivý mír.

List Ukrajinska pravda dnes upozornil, že v předvečer mezivládních konzultací premiér Fico v televizním rozhovoru prohlásil, že není proti členství Ukrajiny v EU, které ale není záležitostí několika let. Řekl také, že dokud bude předsedou vlády, bude sledovat, aby poslanci, nad kterými má politickou kontrolu jako šéf strany, nikdy nesouhlasili se vstupem Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Tento vstup totiž bude vyžadovat ratifikaci v parlamentech členských států aliance. Fico je přesvědčen, že vstup Ukrajiny do NATO by rozpoutal třetí světovou válku, napsal deník, který připomněl, že Fico nedávno hovořil o tom, že po válce by si přál obnovit normální vztahy s Ruskem, a také tvrdil, že na Ukrajině bojují „nacistické jednotky“.

Ficova nynější vláda po nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob. Nezrušila ale komerční dodávky zbraní, humanitární pomoc či vývoz elektřiny na Ukrajinu.

Podíl.