Aktual.: 7.10.2024 11:09

Kunčice (Šumpersko) – Zářijové povodně způsobily státnímu podniku Lesy ČR škody 3,2 miliardy korun. Záplavy v lesích poničily vodní toky, cesty a poškodily i lesní porosty. Největší škody přívaly vody napáchaly v lesích v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Obnova poničené lesní infrastruktury zabere nejméně dva příští roky, Lesy ČR ji budou financovat z vlastních zdrojů. Ještě letos státní podnik do nejnutnějších oprav koryt vodních toků a lesních cest investuje 130 milionů korun. ČTK to dnes v Kunčicích na Šumpersku řekl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

„Celková výše škod ve finančním vyjádření dosahuje částky 3,2 miliardy korun. Největší poškození máme na vodních tocích ve správě Lesů ČR, tam je ta suma ve výši 2,9 miliardy korun,“ uvedl Šafařík. Nejvíce škod Lesy ČR evidují na svých vodních tocích spadajících pod Povodí Odry, kde jejich hodnota činí 2,3 miliardy korun. Dalších 500 milionů korun připadá na vodní toky patřící do oblasti Povodí Moravy. Menší škody na vodních tocích podle Šafaříka hlásí také lesníci z Beskyd, jižních Čech a jižní Moravy.

Záplavy na severu Moravy v polovině září na řadě míst poničily i lesní cesty, jejich obnova si z pohledu Lesů ČR vyžádá 285 milionů korun. „Odhaduji, že do konce letošního roku v případě lesních cest investujeme zhruba 50 milionů korun do nejnutnějších zabezpečovacích prací. U vodních toků budeme muset vynaložit 80 milionů korun,“ podotkl Šafařík. Lesní cesty jsou podle něj v některých záplavami postižených oblastech zcela zničené a lesníci se tam zatím nedostanou do lesů. Na dalších místech byly poškozené cesty aspoň provizorně opraveny.

Záplavy v lesích patřících státnímu podniku Lesy ČR poškodily zhruba 400.000 metrů krychlových dřeva, suma ale podle Šafaříka nemusí být konečná. V jižních Čechách byly zaplaveny borovicové lesy, neblahý vliv povodní se tam projeví s odstupem času. „Je možné, že porosty uschnou. Budeme to příští rok na jaře sledovat,“ dodal Šafařík.

Podíl.