Aktual.: 6.10.2024 19:05

Olomouc – Fotbalisté Olomouce podlehli doma v 11. kole první ligy Bohemians 1905 1:3. Sigma od deváté minuty dohrávala bez vyloučeného nejlepšího střelce sezony nejvyšší soutěže Jana Klimenta. V závěru úvodního dějství využili přesilovku hostů Jan Matoušek a Júsuf Hilál, po změně stran snížil Matěj Mikulenka, ale v závěru uklidnil „Klokany“ střídající Václav Drchal.

Hanáci nenavázali na poslední dvě vítězná kola, v tom minulém jako první tým v ročníku nečekaně porazili obhájce titulu Spartu na jejím hřišti 3:2. Svěřenci trenéra Tomáše Janotky klesli na šesté místo. Pražané vyhráli po čtyřech kolech a posunuli se na 11. příčku.

Olomouc dostala červenou kartu už ve třetím ligovém zápase po sobě. Proti Bohemians musela hrát v početní nevýhodě už od deváté minuty, kdy se hlavní sudí Hocek na podnět videorozhodčího vrátil k zákroku Klimenta na Křapku a aktuálně nejlepšího střelce soutěže za úder loktem vyloučil.

I přes Klimentovo vyloučení nabídl první poločas vyrovnaný průběh. Ve 20. minutě zamířil Zorvan z přímého kopu ze 17 metrů na zadní tyč, kde však zasáhl připravený Frühwald. O minutu později se k míči po odrazu uvnitř vápna dostal Mikulenka a také proti němu brankář hostů zasáhl a vyrazil míč na roh.

Hosté se dostali během prvního poločasu do dvou šancí a obě dokázali proměnit. Nejdříve Klokany poslal do vedení v 37. minutě Matoušek, k němuž se odrazil míč po nákopu na Hilála a šestadvacetiletý záložník jej z první poslal nechytatelně k levé tyči. V sezoně nejvyšší soutěže se trefil poprvé.

Druhou branku přidali hosté z rohového kopu. Nejvýše na Matouškův centr si vyskočil Hilál a hlavou poslal míč přesně k zadní tyči Stoppenovy branky. Jednalo se o jeho čtvrtou branku v probíhajícím ročníku první ligy, čímž potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce.

První šanci druhého poločasu měl olomoucký Mikulenka, jehož tvrdá střela z úhlu zamířila jen do boční sítě. Stejný hráč se po hodině hry dostal do vápna z pravé strany, a přestože už mohl sám zakončovat, nabídl ještě míč Fialovi, jehož pokus však zamířil nad branku. O chvíli později vystřelil rovněž mimo tři tyče z hranice vápna střídající Muritala.

V 69. minutě už se aktivní Mikulenka dočkal. Spáčil po odraženém míči místo střely přeloboval bránící řadu hráčů a Mikulenka tvrdou střelou zblízka překonal brankáře Frühwalda. V ligovém ročníku zaznamenal druhý zásah.

Třetí branku Bohemians mohl krátce před vypršením základní hrací doby vstřelit Hilál, jenže střela mu nesedla a zamířil mimo. Úspěšnější byl o chvíli později Drchal, který si navedl míč z levé strany a střelou na vzdálenější tyč překonal gólmana Stoppena. Pro pětadvacetiletého útočníka Bohemians to byla první trefa v této ligové sezoně.

„Klokani“ prohráli jediné z posledních devíti vzájemných ligových utkání, na hřišti Sigmy v nejvyšší soutěži ale zvítězili po pěti zápasech. Svěřenci trenéra Jaroslava Veselého venku v lize popáté po sobě neprohráli a získali tam devět z celkových 12 bodů. Naopak Sigma v pátém domácím duelu v ligové sezoně poprvé našla přemožitele.

Hlasy trenérů po utkání:

Tomáš Janotka (Olomouc): „Jsme zklamaní, protože jsme dnes chtěli potvrdit zisk tří bodů ze Sparty. I když tomu obraz hry úplně neodpovídal, utkání ovlivnila červená karta a naše oslabení, které nás pak stálo spoustu sil. Sice jsme dobře bránili a nepouštěli Bohemku do šancí, ale dvě skulinky nám tam našli a vstřelili nám dvě branky. Už v prvním poločase jsme si vytvořili dvě šance a ani v druhém poločase jsme to nechtěli zabalit a odvděčit se divákům za podporu. Celkem se nám to dařilo, byli jsme ve druhém poločase lepším týmem a věřil jsem, že jsme schopni to utkání minimálně vyrovnat. To, co hráči předváděli ve druhém poločase, je neuvěřitelné a poděkoval jsem jim za to. Chtěli Klimentovi po tom zbytečném vyloučení pomoct tím, že za něj zaberou. Byla to klukovina, nechal se zbytečně vyprovokovat. Věřím tomu, že kdybychom dnes hráli v jedenácti, tak vyhrajeme.“

Jaroslav Veselý (Bohemians): „Dnešní tři body jsme potřebovali, upřímně je skoro jedno jak, hlavně že je máme. Je to důležitá odpověď na náš nepovedený výkon z minulého týdne. Do utkání jsme dobře vstoupili, povedly se nám systémové i personální změny oproti minulému zápasu. Paradoxně nás to brzké vyloučení vyhodilo z rytmu a nedokázali jsme se s tím moc srovnat. Domácí si tam vytvořili sérii standardních situací a tlak, protože u standardek rozdíl jednoho hráče nehraje až takovou roli. Postupem času jsme ale na Sigmu našli recept. V závěru prvního poločasu jsme si vytvořili tlak a vstřelili dvě branky. To nám hodně pomohlo směrem ke druhému poločasu. Domácí na to dobře zareagovali a zjednodušili hru. Inkasovaný gól to zase celé otočil, vlil domácím krev do žil a my jsme byli zbytečně bázliví. Zápas měl takové vlny na obě strany a mohl nakonec dopadnout jakkoliv. Jsem rád, že to z naší strany mělo emoce. Bodů z Olomouce si nesmírně vážím.“

Sigma Olomouc – Bohemians Praha 1905 1:3 (0:2)

Branky: 69. Mikulenka – 37. J. Matoušek, 42. Hilál, 90. Drchal. Rozhodčí: Hocek – L. Matoušek, Žurovec – Kocourek (video). ŽK: Breite – J. Matoušek. ČK: 9. Kliment (Olomouc). Diváci: 4435.

Olomouc: Stoppen – Hadaš (90.+2 Chvátal), Pokorný, Král, Sláma – Breite, Spáčil (84. Langer) – Vodháněl (46. Fiala), Zorvan (46. Muritala), Mikulenka (90.+2 Šíp) – Kliment. Trenér: Janotka.

Bohemians: Frühwald – Kadlec, Křapka, Vondra, Hybš (62. Hrubý) – Smrž (77. Kovařík), Hůlka – Pleštil (77. Drchal), Ristovski (90.+7 Petrák), J. Matoušek (62. Shejbal) – Hilál. Trenér: Veselý.

Podíl.