Aktual.: 6.10.2024 21:27

Hradec Králové – Hokejisté Hradce Králové zdolali v 9. kole extraligy v úvodním východočeském derby ročníku Pardubice 2:1 v prodloužení a vyhráli doma potřetí za sebou. Dynamo naopak utrpělo třetí porážku z posledních čtyř duelů. Mountfield proti favorizovanému Dynamu v závěru ztratil vedení, ale o jeho výhře rozhodl po 56 sekundách prodloužení lotyšský obránce Ralfs Freibergs.

Pardubice vyhrály v minulém ročníku osm z devíti vzájemných zápasů, úvodní derby nové sezony však potvrdilo, že největší extraligový favorit se dosud nenachází v ideálním rozmaru. První velkou šanci Hradce ještě neproměnil Dmowski, ale ve 13. minutě se premiérově prosadila jiná letní posila. Lotyšský útočník Batna vyjel před branku a jeho zakončení si gólman Will rukou sám srazil za záda.

Favorit mohl odpovědět v ojedinělé pasáži, kdy tečovanou Dvořákovu střelu zastavila horní tyč a posléze přestřelil volný Kousal. Převaha jinak byla na straně Mountfieldu, jenž litoval zejména obrovské možnosti Pavlíka. Ten měl před sebou polovinu odkryté branky, ovšem napálil tyčku.

V polovině utkání začaly do hry zásadně vstupovat emoce. U několika situací byl pardubický tvrďák Houdek, jenž nejprve vyzýval k bitce Dmowského, ale ten neměl zájem. Ve hře čtyři na čtyři trefil tyč i hradecký kapitán Pavelka, po jehož faulu však Dynamo hrálo 80 sekund dvojnásobnou přesilovku, jenže ta skončila jen hromadnou pranicí po Smejkalově seknutí do Novotného.

Mountfield měl i ve třetí části několik možností na druhý gól. Nejblíže byl hned po návratu do hry Perret, jehož kličku do bekhendu Will přečetl. Novotnému nesebral nulu Smejkal po střele nad břevno a poté se hradecký brankář oklepal z nepříjemného hitu spoluhráče Pavelky.

Pardubice svou aktivitu nestupňovaly takovým způsobem, jakým se čekalo, přesto v 56. minutě vyrovnaly. Válovu střelu od modré čáry přesně tečoval Kaut, jenž se sedmým gólem v sezoně odpoutal na čele tabulky extraligových střelců.

Prodloužení ale trvalo jen 56 sekund, než z dálky trochu nečekaně vypálil lotyšský obránce Freibergs a prostřelil clonu i brankáře Willa.

Hlasy trenérů po utkání:

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Pardubice mají skvělý tým, ale my jsme jim aktivní a odvážnou hrou nechtěli dát prostor, což se nám po většinu zápasu dařilo. Naše tradiční neproměňování šancí nás bohužel stálo tři body, ale jsme rádi i za ty dva. Do kabiny míří velká pochvala.“

Marek Zadina (Pardubice): „Soupeř byl od začátku aktivnější a lépe bruslil, my jsme neuhrávali souboje na mantinelu a z toho měl Hradec tlak do brány. Ve druhé třetině jsme pořád propadávali, ale kluci se postupně zlepšovali a třetí část jsme odehráli nejlépe. Chtěli jsme dát aspoň jeden gól, což se nám podařilo. Musím vyzdvihnout Romana Willa, který chytal výborný zápas a dal nám šanci na to, abychom uhráli nějaký bod.“

Mountfield Hradec Králové – HC Dynamo Pardubice 2:1 v prodl.(1:0, 0:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Batna (Estephan), 61. Freibergs (Perret) – 56. M. Kaut (Vála, R. Kousal). Rozhodčí: Jeřábek, Mejzlík – Ondráček, J. Svoboda. Vyloučení: 7:7. Bez využití. Diváci: 5976.

Hradec Králové: F. Novotný – Mudrák, Freibergs, McCormack, Kalina, Pláněk, T. Pavelka – Dmowski, Tamáši, Perret – Šťastný, Miškář, R. Pavlík – Jergl, Estephan, Batna – Pour, Štohanzl, A. Novotný. Trenér: T. Martinec.

Pardubice: Will – Hájek, D. Musil, Šustr, T. Dvořák, Michal Houdek, Vála, Švec – Radil, Paulovič, Červenka – M. Kaut, T. Zohorna, Smejkal – Vondráček, Mandát, R. Kousal – Herčík, Poulíček, Lichtag. Trenér: Zadina.

Podíl.