Aktual.: 6.10.2024 16:14

Řím/Vídeň – Italský vicepremiér a lídr vládní strany Liga Matteo Salvini a maďarský premiér Viktor Orbán dnes na každoročním sjezdu protiimigrační strany v severoitalském Pontidu zaútočili na Evropskou komisi a označili ji za ekoteroristickou a byrokratickou. Informovala o tom agentura AFP. Rakouský kancléř Karl Nehammer se v předvečer sjezdu v Římě sešel s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, o společné večeři informoval na svém účtu na síti X.

„Máme povinnost bránit italské podnikatele a zemědělce, jejichž práci ohrožují ekoteroristé z Bruselu,“ řekl Salvini tisícům příznivců strany, kteří se sešli v Pontidě nedaleko Milána na výročním sjezdu Ligy.

Orbán jako čestný host dnes na výročním shromáždění Ligy v Pontidě prohlásil, že pokud bude nelegální přistěhovalectví do Evropy pokračovat, přiveze migranty do Bruselu a nechá je před úřady Evropské unie. „Pokud ty migranty chtějí, ať si je nechají!“, řekl Orbán za hlasitého potlesku členů Ligy a skandování jeho jména.

K maďarské sociální politice Orbán podle agentury ANSA uvedl, že „v naší zemi je otcem muž a matkou žena a zůstává to tak, i když je mezinárodní levice proti“. Tvrdil také, že Maďarsko je nejbezpečnější zemí v Evropě.

Italská agentura ANSA píše, že v Pontidě bylo očekávání Orbána hmatatelné. Loňská hvězda sjezdu, šéfka francouzské krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) Marine Le Penová poslala videopozdrav.

Za řečnickým pultem se očekávalo vystoupení i dalších představitelů stran, které se pod vedením Orbána spojily do uskupení Patrioti pro Evropu a distancují se nejen od středopravicové Evropské lidové strany (EPP) v europarlamentu, ale především od konzervativců premiérky Giorgie Meloniové, kvůli rozdílným názorům mimo jiné například na pomoc Ukrajině, píše ANSA.

O migraci nicméně jednal s Meloniovou v sobotu i Nehammer .“Vážím si její vytrvalosti v přístupu k nelegální migraci,“ uvedl v příspěvku rakouský kancléř a dodal, že ho s Meloniovou pojí za dobu, co se pracovně stýkají, přátelské pouto. Podle něj má Rakousko v Itálii silného spojence v otázce ochrany vnějších hranic Evropské unie. Boj s nelegální migraci je podle Nehammera zásadní otázkou budoucnosti EU, píše APA.

Svou účast na dnešním sjezdu Ligy oznámil například Geert Wilders z nizozemské Strany pro svobodu (PVV). Lídra pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), která vyhrála před týdnem volby v Rakousku, Herberta Kickla nahradila v Itálii jeho zástupkyně Marlene Svazeková.

Do nové frakce Evropského parlamentu, která vznikla 30. června, patří vedle maďarské strany Fidesz Viktora Orbána i hnutí ANO českého expremiéra Andreje Babiše a Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Členy frakce jsou i dva čeští europoslanci z Přísahy a Motoristů Filip Turek a Nikola Bartůšek.

Podíl.