Počet obětí hurikánu Helene ve Spojených státech stoupl na 227, další dvě úmrtí v neděli ohlásily úřady státu Jižní Karolína. Ve čtvrtek bilance uváděla dvě stě úmrtí. Bez proudu dál zůstává téměř půl milionu domácností na jihovýchodě USA, uvedla v neděli stanice CNN.

V šesti amerických státech v souvislosti s bouří a záplavami zemřelo 227 lidí, skoro polovina z nich v Severní Karolíně. Jižní Karolína hlásí čtyřicet osm obětí, Georgie třicet tři, Florida dvacet. Mezi postižené státy patří i Tennessee a Virginie. V celé oblasti pokračuje pátrání po pohřešovaných a případných dalších obětech.

Helene se počtem obětí stala nejtragičtějším hurikánem, který zasáhl americkou pevninu od Katriny v roce 2005. K pobřeží USA se dostala před více než týdnem jako silný hurikán čtvrté – a tedy druhé nejvyšší – kategorie. Pak pokračovala dále do vnitrozemí, kde za sebou zanechala pás škod dlouhý stovky kilometrů od jihu Floridy až po Virginii.

V pěti státech zůstává bez proudu více než 460 tisíc domácností. Nejhůře zasažené jsou Severní a Jižní Karolína a Georgie, vyplývá z údajů serveru o výpadcích PowerOutage.

Do nemocnic a zdravotnických zařízení ve městě Asheville v Severní Karolíně přijelo pomáhat s ošetřením zraněných asi čtyřicet lékařů a na čtyři sta zdravotních ošetřovatelů z jiných států USA. O pomoc úřady podle guvernéra požádalo 83 tisíc lidí, píše agentura AP.

Další bouřkový systém v Mexickém zálivu v sobotu zesílil na tropickou bouři, dostala jméno Milton. Meteorologové v neděli varovali, že by mohl zesílit v hurikán a ještě tento týden udeřit na západní pobřeží Floridy. Milton byl v neděli ráno asi 550 kilometrů severozápadně od mexického města Progreso a 1300 kilometrů od floridské Tampy, uvedla AP.

Podíl.