Aktual.: 6.10.2024 08:38

Motegi (Japonsko) – Český jezdec Filip Salač obsadil ve Velké ceně Japonska Moto2 třetí místo. Za vítězným Manuelem Gonzálezem ze Španělska zaostal o devět sekund, od domácího Aie Ogury na druhé příčce ho dělilo sedm sekund.

Dvaadvacetiletý Salač si pro druhý nejlepší výsledek ve třídě Moto2 dojel i přes start až z šesté řady. Jeho maximem dosud byla druhá místa z loňské Velké ceny Francie a předčasně ukončené Velké ceny Thajska z roku 2022.

Závod MotoGP v Motegi vyhrál Francesco Bagnaia. Francouzský mistr světa díky osmému vítězství v sezoně snížil v průběžném pořadí šampionátu ztrátu na Španěla Jorgeho Martína, který dojel druhý, na deset bodů. Třetí pozici obsadil šestinásobný šampion Marc Márquez ze Španělska.

Zatímco v sobotní kvalifikaci Salač na déšť doplatil, dnes se mu na mokré trati dařilo. Závod byl krátce po startu kvůli dešti přerušen a po restartu se český závodník rozjel ke skvělému výkonu a ve čtvrtém kole byl už sedmý.

Českému jezdci totiž vyšel risk, když si nechal pneumatiky do sucha. „Čekal jsem, že bude pršet víc. Ale i tak jsem týmu řekl, ať nasadí hladké gumy. Nejedeme o titul, tak musíme riskovat,“ řekl Salač na webu stáje Elf Marc VDS.

Salač se pak propracoval až na třetí místo, které musel opakovaně bránit před Španělem Jeremym Alcobou. Všechny útoky však odrazil a bodoval v šestém závodě za sebou. Navíc potvrdil že v Japonsku se mu daří, když navázal na loňské páté místo a desáté z roku 2022.

„První kola (na hladkých gumách) sice byla náročná, protože jsme nevěděli, co čekat. Ale trať potom začala osychat a všechno dobře dopadlo. Jsem rád, že moje rozhodnutí vyšlo, protože tým s ním úplně nesouhlasil. Ale konečně při nás stálo štěstí a mám obrovskou radost,“ přidal Salač.

V průběžném pořadí se Salač se ziskem 57 bodů posunul na 15. místo. V čele je s 228 body Ogura, Španěl Sergio García na druhé příčce má 168 bodů. Japonský jezdec si tak může už v příštím závodě za dva týdny v Austrálii zajistit mistrovský titul.

Podíl.