Události: Přeplněné věznice v Británii (zdroj: ČT24)

Britské úřady si nevědí rady s přeplněnými věznicemi. Rozhodly se proto zkrátit dobu, po níž je možné odsouzené předčasně propustit na svobodu. Věří, že to káznicím uleví a podaří se v nich znovu nastolit pořádek. Plán ale od začátku naráží na potíže.

V britských věznicích jsou k vidění scény plné chaosu a skrytého, ale i otevřeného násilí. „Stát se tady může cokoliv. Byla tady i úmrtí,“ přiznává trestanec Michael Lewis. Za přeplněné věznice může rostoucí násilí a také, jak stále hlasitěji varují dozorci, gangy, které se v Anglii rychle šíří.

„Problémy s gangy, příslušností k nim jsou ty největší důvody, proč máme tolik lidí za mřížemi. Snažíme se je zastavit, snažíme se s tím bojovat, ale je to těžké. I já jsem měla tady ve vězení zlomené zápěstí,“ sdělila dozorkyně Shay Dhuryová.

Britská vláda přišla s radikálním řešením. Rozhodla, že propustí velký počet vězňů s nižšími tresty, aby v káznicích vytvořila volná místa. Snížila hranici, po které mohou lidé nápravné zařízení opustit. Dříve to bylo po polovině odpykaného trestu. Nově je to už po čtyřiceti procentech.

Na svobodu se dostalo asi sedmnáct set odsouzených. Mělo jít o vězně, kteří si neodpykávali tresty za násilné činy. Jenže plán provázejí problémy. Věznice omylem propustily 37 odsouzených, kteří seděli v celách za násilné činy a původně měli za mřížemi zůstat. Navíc velká část propuštěných na svobodě dlouho nevydržela. Příkladem je muž, který byl zadržen kvůli pokusu o znásilnění jen několik minut po předčasném propuštění na svobodu.

Podíl.