Horizont ČT24: Cheneyová vyjádřila podporu Harrisové (zdroj: ČT24)

Kampaň před americkými prezidentskými volbami je v plném proudu. Demokratická kandidátka Kamala Harrisová se začala zaměřovat i na dosud nerozhodnuté republikánské voliče. V tom jí pomáhá bývalá republikánská kongresmanka Liz Cheneyová, známá svými konzervativními postoji. Dcera někdejšího viceprezidenta Dicka Cheneyho patří mezi přední kritiky republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Obě ženy poprvé vystoupily společně.

Političky ze dvou stran politické barikády spojil odpor k Trumpovi, kterého obě považují za hrozbu pro americkou demokracii. „Nikdy jsem nevolila demokrata. Ale letos svůj hlas hrdě odevzdám viceprezidentce Kamale Harrisové,“ prohlásila Cheneyová na předvolební akci.

Cheneyová, známá zarytá republikánka, přitom přiznává, že politicky se s Harrisovou shodne jen v mála věcech. Společně ale odsoudily roli, kterou Trump sehrál v útoku na Kapitol 6. ledna 2021 poté, co odmítl přijmout prohru v prezidentských volbách. 

„Donald Trump byl ochoten obětovat náš Kapitol, (…) aby si uzurpoval moc. Je mi jedno, jestli jsi demokrat, republikán nebo nezávislý, je to zvrácenost a my se tím nikdy nesmíme nechat otupit,“ prohlásila bývalá kongresmanka.

„Ten, kdo bezohledně pošlapává naše demokratické hodnoty, jako Donald Trump, (…) už nikdy nesmí stanout za pečetí prezidenta Spojených států,“ nechala se slyšet zase Harrisová.

Harrisovou podpořil i Cheney

Antipatie Cheneyové a Trumpa jsou vzájemné. Exprezident se před dvěma lety zasadil o to, že kongresmanka neobhájila své místo ve Sněmovně reprezentantů. Potrestal ji tak za to, že zvedla ruku pro podání ústavní žaloby na něj – právě kvůli útoku na Kapitol. Harrisovou v boji o Bílý dům podpořil už dřív i otec Cheneyové, bývalý viceprezident Dick Cheney. Společně by mohli demokratické kandidátce přilákat část republikánských a centristických voličů.

Sám Trump však této možnosti nepřikládá velkou váhu. „Dick Cheney je ‚bezvýznamný republikán jen podle jména‘. Stejně jako jeho dcera,“ prohlásil.

Harrisová se nicméně situace snaží využít a kampaň prostřednictvím placených videoinzerátů už cíleně zaměřuje i na republikánské voliče. Hranice, které dlouho definovaly priority dvou hlavních stran, se v závěru prezidentské kampaně stírají. Zatímco Harrisová se chlubí držením zbraně a slibuje tvrdá opatření na hranicích, Trump avizuje strop na úroky u kreditních karet a prý chce, aby pojišťovny hradily umělé oplodnění.

Podíl.