Týden v politice: Rozhovor s Martinem Kupkou (zdroj: ČT24)

Zástupci obcí, úředníků i profesních svazů přivítali sepsané změny stavebního zákona, které mají na čas umožnit práci v původních a nových systémech zároveň. Agendu po odvolání Ivana Bartoše (Piráti) převzal ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj je novela jednostránkový dokument, který koalice přidá ve sněmovně k projednávání jiné normy. Kupka v pořadu Týden v politice také zmínil, že vláda za dva týdny rozhodne, zda bude možné upravit stávající systém digitalizovaného stavebního řízení, či bude nutné vytvořit úplně nový.

„Současný stav je bohužel horší, než se dalo očekávat, protože se ukázalo, že celá řada standardních postupů se prostě nedodržela. A je tam celá řada vážných pochybení i z hlediska zákona o zadávání veřejných zakázek. Ukazují se tam také vážné vady z hlediska zákona o informačních systémech veřejné správy, kdy vlastní organizace, která byla také pod Ivanem Bartošem, ani nepovolovala zkušební provoz, ani ten samostatný, což všechno zákon předpokládá,“ zhodnotil Kupka.

Nyní se podle něj tvoří základní pyramida řízení projektu, aby se podařilo systém stabilizovat. Zda bude možné dál používat současný systém, nebo bude potřeba vytvořit nový, se ukáže podle Kupky až na základě posouzení vážných rizik, na které poukazuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Nejsem to schopen teď říct, udělali jsme jasné kroky v tom, že je v tuto chvíli už k dispozici návrh legislativní úpravy, který rozvazuje úřadům ruce, aby mohly legálně pracovat i s předchozími systémy, a zároveň zachováváme ten důležitý prvotní krok v tom, že projektová dokumentace se načítá digitálně, aby zpátky mezi úřady nemusely kolovat velké spisy dokumentací,“ vysvětlil Kupka.

Týden v politice: Rozhovor s Martinem Kupkou 2. část (zdroj: ČT24)

Legislativní úprava může být schválená do dvou měsíců

Dále zmínil, že legislativa již odešla ke klíčovým partnerům, jako je Svaz měst a obcí nebo Asociace krajů, které se podílejí na tom, jak bude systém fungovat. „V pondělí se s nimi znovu sejdeme, vyhodnotíme i jejich možné připomínky a v nejkratší době bychom to načetli v rámci jednání sněmovny… No a během následujících dvou měsíců bychom se měli dočkat schválení,“ doplnil.

Sám by byl raději, kdyby bylo možné nynější systémy dokončit a předat je veřejnosti v plnohodnotné podobě. A do té doby umožnit používání jak těchto nových systémů, tak těch původních, aby to bylo pro úřady jednodušší. „A ve výsledku to, jestli půjdeme dokončením systémů, nebo bude potřeba začít soutěž od začátku, to rozhodne vláda 16. října,“ poznamenal Kupka.

Podíl.