Aktual.: 5.10.2024 07:32

Praha – Na pultech prodejen denního tisku se v těchto dnech objevil první ze sedmi dílů sešitového vydání příběhů Rychlých šípů, které doplní sběratelské kartičky. Různobarevné sešity s příběhy Jaroslava Foglara a ilustracemi Jana Fischera vyjdou v podobě, ve které vycházely v letech 1967 až 1969. Celkem sedm sešitů o 24 stranách bude vycházet postupně po 14 dnech do 17. února příštího roku. Na svých stránkách to oznámila Skautská nadace Jaroslava Foglara, která je vlastníkem Foglarových autorských práv.

„Vždy bude v prodeji jen jedno číslo, které bude po dvou týdnech staženo. Kromě klasických Rychlých šípů v nich najdete 50 základních sběratelských kartiček a 13 bonusových. Ty jsou náhodně rozmístěny v nákladu, a pokud vám je nepřihraje náhoda, bude možné je vzájemně vyměňovat. S kartičkami jde hrát i jednoduchou vědomostní hru,“ vzkázali zájemcům zástupci Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Sešity se budou prodávat minimálně na 3300 prodejních místech, jako jsou trafiky, venkovské pošty, benzinky, supermarkety a podobně. Lze si je také předobjednat. Doručeny budou po vydání všech sedmi čísel počátkem března 2025.

Skautská nadace Jaroslava Foglara letos připomíná různými aktivitami 25. výročí úmrtí spisovatele Foglara a 85 let od vydání prvního příběhu Rychlých šípů. Úvodní díl komiksu vyšel 17. prosince 1938 v časopisu Mladý hlasatel. Součástí oslav byl i loňský happening na pražské Kampě, kde měli lidé možnost psát svá přání a vzkazy na improvizovanou Šmejkalovu ohradu. Dalšími akcemi byla hra Zde by mohly být Rychlé šípy, vydání dvou velkoformátových knih nebo pokračování rodinné pátrací hry Tajemství Stínadel.

„Cílem akcí spojených pod názvem Rok Rychlých šípů – 85 let je znovu objevit dílo Jaroslava Foglara a jeho příběhy přiblížit generaci nejen dnešních mladých čtenářů,“ uvedla za Skautskou nadaci Jaroslava Foglara Magdaléna Černá.

Odkaz ideálů přátelství a rovnosti z Foglarových knih stále oslovuje nejen starší generaci. Rychlé šípy a komiksové sešity, které nakreslili Jan Fischer, Václav Junek, Bohumír Čermák a Marko Čermák, souborně vyšly v Olympii v letech 2012 a 2013 a zařadily se mezi nejprodávanější tituly literatury pro mládež. Rychlé šípy jsou fenoménem tuzemské komiksové popkultury, který spolu s tvorbou například Ondřeje Sekory nebo Karla Saudka významným způsobem formoval scénu českého komiksu v minulém století.

Foglarův komiks Rychlé šípy oslovuje další generace čtenářů. Ačkoliv jim nepřál ani nacistický, ani komunistický režim, do roku 1989 vyšlo 316 původních jednostránkových příběhů Rychlých šípů a jejich opozice v podobě Bratrstva Kočičí pracky. Poté se jejich příhody objevily na trhu pouze v souborných knihách. Foglar zároveň Rychlé šípy přenesl do knižní trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta.

Pětice Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka se stala součástí popkultury. Například na obal desky s názvem Ježek v peci je využilo duo Těžkej Pokondr. Výrazný barevný plakát k turné skupiny Monkey Business s názvem 15 let na stezce kamarádství byl od ilustrátora příběhů Rychlých šípů Marko Čermáka.

Podíl.