Aktual.: 4.10.2024 21:02

Praha – Hokejisté Sparty zvítězili v 8. kole extraligy v Mladé Boleslavi 2:1 a v pátém utkání šestizápasové venkovní série si připsali čtvrtou výhru. Pražané otočili skóre v závěrečné třetině, minutu před koncem rozhodl Kryštof Hrabík. Bruslařský klub utrpěl v sedmém utkání v ročníku teprve druhou porážku.

Ve 3. minutě si domácí gólman Furch poradil s Tonovou tečí Irvingovy střely od modré čáry. Na druhé straně zahrozili Bernad a Junttila. Pražané se ubránili při trestu Salomäkiho, při kterém nepřekonal Kořenáře Lakatoš a velkou šanci neproměnil ani Buchtele, letní posila Bruslařského klubu ze Sparty. V čase 15:36 se už Mladá Boleslav dočkala vedení. Z levého kruhu se trefil Lakatoš, jehož vyslal do brejku přihrávkou vzduchem z obranného pásma Čech.

Na začátku druhé části po Pavlíkově přihrávce minul Buchtele. Na druhé straně zahrozil Hyka. Domácí potom dostali Pražany pod tlak, ale Havlínovu střelu ukryl v lapačce Kořenář. Furcha prověřili Chlapík s Tonem a v 37. minutě se dostal do šance Forman, vyrovnat se mu však nepodařilo. Mladoboleslavského gólmana nepřekonal ani produktivní bek Irving.

V závěrečné části se Sparta tlačila za smazáním ztráty, ale po Krejčíkově přihrávce nevyzrál na Furcha Chlapík. Domácí se ubránili při Doležalově pobytu na trestné lavici, ale v 51. minutě už Sparta vyrovnala. Krejčík nabil za pravý kruh Kemiläinenovi, který překonal Furcha střelou na lapačku. Právě finský bek šel vzápětí pykat, ale domácí přesilovku nevyužili. Přesně minutu před koncem se radovala Sparta, když Kryštof Hrabík tečoval ránu kapitána Formana.

Hlasy trenérů po utkání:

Richard Král (Mladá Boleslav): „Měli jsme velice dobrou první třetinu. Byli jsme schopni hrát na kotouči, měli jsme daleko více ze hry a dařilo se nám vytvářet si šance. Začátek druhé třetiny byl ještě jakž takž, ale od poloviny zápasu soupeř začal pomalu přebírat otěže. Měli jsme dost zbytečných ztrát v útočném pásmu, byly tam i nějaké riskantní nahrávky. Hlavně se k tomu také přidalo pár ztrát u útočné modré čáry. Hrát se Spartou takový hokej nahoru dolů je velmi těžké. Mají spoustu šikovných hráčů do kombinace. Ve třetí třetině Sparta prohrávala a byla v tlaku, myslím si ale, že jsme je do větších příležitostí nepouštěli. Udělali jsme ale v půlce třetiny chybu na červené čáře, špatně rozebrali protiútok soupeře a oni to trefili. V poslední minutě to bylo víceméně to samé. U střídaček zbytečná ztráta, mohli jsme puk podržet a z následné akce tandem, střela a teč. Jak jsme otočili zápas v Budějovicích, tak se nám to teď vrátilo a šťastnější byla Sparta.“

Pavel Gross (Sparta): „Jsme rádi, že po porážce v Olomouci odsud odvážíme tři body. Byly to trošku šťastnější body. První třetina od nás nebyla nic moc, v té druhé už se tam alespoň něco objevilo. Věděli jsme, že Boleslav bude urputně bránit a bude dobrá v defenzivní polovině kluziště. Snažili se létat mezi beky, což se jim povedlo a šli do vedení. Po druhé třetině jsme si řekli pár věcí, které jsme chtěli změnit. Částečně se nám to povedlo. Byli bychom spokojeni i s jedním bodem, protože Boleslav byla silná. Pepa (Kořenář) byl výborný, takže bereme tři body.“

BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. Lakatoš (A. Čech, Jánošík) – 51. Kemiläinen (Krejčík, J. Lajunen), 59. K. Hrabík (M. Forman, Irving). Rozhodčí: Jeřábek, Jaroš – J. Frodl, Hynek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 4016.

Sestavy:

Mladá Boleslav: D. Furch – A. Čech, Pyrochta, Havlín, Bernad, F. Pavlík, Jánošík, Křepelka – Junttila, Fořt, Skalický – Lakatoš, Čajka, Buchtele – Z. Doležal, Závora, Rekonen- J. Stránský, Suchý, Dvořáček. Trenér: Král.

Sparta: Kořenář – Kemiläinen, Mašín, Mikliš, Krejčík, Irving, Kempný, T. Tomek – P. Kousal, O. Najman, Chlapík – Hyka, J. Lajunen, Salomäki – M. Forman, D. Vitouch, K. Hrabík – Ton, Žmola, O. Hrabík. Trenér: Gross.

Podíl.