Aktual.: 4.10.2024 18:47

Bratislava – Ve Snině na východě Slovenska dnes firma ZVS holding otevřela novou linku na výrobu dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů. Hodnota investice do rozšíření výroby dosáhla 31,5 milionu eur (asi 798 milionů Kč), sdělil ČTK v tiskové zprávě Andrej Čírtek, mluvčí skupiny Czechoslovak Group (CSG), která je v ZVS holding zastoupena prostřednictvím společnosti MSM Group. CSG se tento týden dohodla s ukrajinskou zbrojovkou Ukrajinska bronetechnika na výrobě munice ráže 155 milimetrů, která by měla začít v příštím roce. Ukrajina pokládá nedostatečné dodávky dělostřelecké munice za jeden z klíčových problémů své obrany před ruskou agresí, které čelí třetím rokem.

Dnešního slavnostního otevření nové výrobní linky se zúčastnil i slovenský ministr obrany Robert Kaliňák. Nová linka umožní firmě ZVS holding v následujících letech výrazně zvýšit výrobu těl pro velkorážovou munici. Hodnota investice do rozšíření výroby dosáhla 31,5 milionu eur. Celkem tak bylo do provozu ZVS ve Snině za poslední období investovaných přes 80 milionů eur (více než dvě miliardy Kč), uvedl Čírtek. Očekává se, že do roku 2026 se díky novému závodu ve Snině zvýší roční produkce dělostřelecké munice ráže 155 mm na 360.000 kusů, dodal.

„Otevřením nové výrobní linky reagujeme na stále vysokou poptávku zejména po dělostřelecké munici ráže 155 mm a také i na obecně složitou geopolitickou situaci,“ uvedl předseda představenstva ZVS Pavol Čahoj. Podnik podle něj přispívá také k naplňování strategických priorit Evropské unie a NATO v obraně.

Otevření nové výrobní linky i obecně dynamický rozvoj slovenského obranného průmyslu ocenil i ministr Kaliňák. „Silný domácí průmysl přispívá nejen k naší, ale i evropské bezpečnosti, a proto chceme i nadále intenzivně pracovat na podpoře tohoto odvětví,“ uvedl šéf slovenského resortu obrany.

Do výrobních kapacit a zázemí výrobních provozů ZVS holding investovala MSM Group spolu s CSG od roku 2023 celkem 50 milionů eur (asi 1,27 miliardy Kč), a to především do nákupu nových technologií, modernizace výrobních prostor, infrastruktury a do zlepšení podmínek pro zaměstnance. Kromě Slovenska realizuje MSM Group a skupina CSG výrobu velkorážové munice i ve Španělsku a Srbsku, dodal Čírtek.

Společnost ZVS holding je od roku 2015 z poloviny vlastněná státním podnikem DMD Holding, vlastníkem druhé poloviny je MSM Group, která je členem skupiny Czechoslovak Group, konkrétně její divize CSG Defence.

Kromě Sniny čekala ministra Kaliňáka a zástupce MSM Group i cesta do nedalekého města Strážske, kde oficiálně zahájili obnovu areálu bývalého podniku Chemko Strážske. Zde chce MSM Group v roce 2027 spustit výrobu bimodulárních prachových náplní pro velkorážovou munici. Do nové výrobní infrastruktury plánuje MSM Group investovat 350 milionů eur (asi 8,87 miliardy Kč) v několika etapách.

Podíl.