Aktual.: 4.10.2024 20:50

Olomouc – Hokejisté Olomouce porazili v 8. kole extraligy Hradec Králové 4:1 a navázali tak na středeční domácí výhru nad Spartou. Na výhře Hanáků měl zásadní podíl útočník Silvester Kusko, který si připsal hattrick. Naopak Východočeši nedokázali navázat na vítězství nad Plzní a prohráli i čtvrtý duel na kluzištích soupeřů v sezoně.

Vyrovnaná první třetina nabídla oboustranně opatrný hokej s minimem vyložených šancí. Úvodní branku utkání mohl v přečíslení dvou proti jednomu vstřelit hostující Perret, ale dobrý zákrok proti němu předvedl brankář Machovský. V olomouckém dresu odpověděli Nahodil nebo Korenčík, gólmana Škrovánka ale nepřekonali. Korenčík trefil tyč.

I ve druhé třetině se týmy soustředily hlavně na defenzivu. Otevřít skóre mohl po nahození Ondruška a zásahu Škorvánka Orsava, s dorážkou však neuspěl. Překonat hostujícího brankáře se podařilo až v polovině zápasu Kuskovi, na jehož dorážku po závaru před brankou Mountfieldu už Škorvánek nedosáhl.

Druhou branku přidala Olomouc v přesilové hře. Zakončení Fridricha z mezikruží dokázal ještě hostující brankář pokrýt, ale puk se znovu odrazil příhodně pro Kuska, který byl podruhé v zápase na správném místě a dorazil puk do sítě. V závěrečných sekundách mohl v samostatném úniku snížit Batna, Machovský jej však vychytal zákrokem levým betonem.

Na začátku třetiny ujel hostujícím obráncům nejproduktivnější hráč Olomouce Fridrich, překonal Škorvánka zakončením pod horní tyč a zvýšil na rozdíl tří branek. Mountfield v polovině třetí třetiny během dvou přesilových her odvolal brankáře a hrál v šesti proti čtyřem, branku však během dvojnásobné početní výhody nevstřelil. Do odkryté branky naopak zkoušeli střílet domácí Sirota s Kuskem, prvně jmenovaný branku z obranného pásma ještě netrefil, ale Kusko zamířil z obranné čáry přesně a zkompletoval hattrick. Vzápětí se čestného úspěchu dočkali hosté, po skončení přesilové hry překonal Machovského po přihrávce od Novotného obránce Pavlík.

HC Olomouc – Mountfield Hradec Králové 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 30. Kusko (T. Černý, Doktor), 37. Kusko (Fridrich, Sirota), 41. Fridrich (Nahodil, Plášek), 52. Kusko – 52. R. Pavlík (A. Novotný). Rozhodčí: Vrba, Stano – Axman, Blažek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4447.

Sestavy:

Olomouc: Machovský – T. Černý, Ondrušek, Řezníček, Sirota, A. Rutar, Korenčík, Mareš – Doktor, Kusko, J. Káňa – Fridrich, Nahodil, Plášek – Orsava, P. Musil, Kunc – Mácha, J. Knotek, Anděl. Trenér: Tomajko.

Hradec Králové: Škorvánek – Blain, Freibergs, McCormack, Kalina, Pláněk, T. Pavelka, Mudrák – Jergl, Tamáši, Perret – Šťastný, Miškář, R. Pavlík – Estephan, Batna, Dmowski – Pour, Štohanzl, A. Novotný – Chalupa. Trenér: T. Martinec.

Podíl.