Po nedávných volbách do krajských zastupitelstev pokračují po celém Česku licitace o koalicích. Kde už je dojednáno a kde se ještě diskutuje? A jak je na tom váš region? Vše podstatné naleznete v krátkém přehledu.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji triumfovalo ANO, ale koalice prozatím dojednaná není. Vítězné hnutí, které získalo pětadvacet z pětašedesáti mandátů v zastupitelstvu, nicméně půjde do opozice, přestože nabídlo koalici SPOLU funkci hejtmana, informoval na sociální síti X krajský předseda ANO Karel Havlíček. Hejtmanství by tak mohli vést Starostové a nezávislí (STAN) a SPOLU, kteří získali ve volbách dohromady těsnou většinu mandátů.

Jihočeský kraj

Také v Jihočeském kraji doposud koalice dojednaná není, ale předpokládá se, že vítězní občanští demokraté, kteří získali čtyřiatřicet z pětapadesáti mandátů, budou v regionu nejspíše vládnout sami. Ve funkci hejtmana bude i nadále pokračovat Martin Kuba (ODS).

Plzeňský kraj

Jasno je naopak v Plzeňském kraji. Ten povedou v následujícím období ANO, STAN a Pro náš kraj. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu budou mít dohromady šestatřicet křesel. ANO, které jako vítěz krajských voleb získalo čtyřiadvacet mandátů, bude mít osm radních včetně hejtmana, jímž se stane Kamal Farhan.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji získalo vítězné ANO osmadvacet z pětačtyřiceti mandátů a chce vládnout samo. Na hejtmanku navrhne Janu Mračkovou Vildumetzovou, která uspěla i v senátních volbách na Sokolovsku. Původně byla i kandidátkou na místopředsedkyni Senátu, ale ANO nakonec nominovalo Ladislava Václavce.

Ústecký kraj

O budoucí koaliční spolupráci je rozhodnuto také v Ústeckém kraji, kde se dohodlo vítězné hnutí ANO s ODS a Lepším Severem. Kandidátem na hejtmana je lídr ANO Richard Brabec (ANO). Další detaily chtějí zástupci stran oznámit příští týden.

Liberecký kraj

Krajskou koalici v Libereckém kraji vytvoří uskupení Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Jejich lídři podepsali dohodu o společném postupu a do 18. října chtějí podepsat koaliční smlouvu a programové prohlášení. Tato koalice bude mít v zastupitelstvu pětadvacet mandátů z pětačtyřiceti. Hejtmanem zůstane Martin Půta (SLK).

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji se o definitivní podobě koalice bude teprve jednat. Faktem nicméně je, že zde vyhrálo ANO, které získalo osmnáct z pětačtyřiceti mandátů v zastupitelstvu.

Pardubický kraj

Pardubický kraj povede nová koalice. Čtyři subjekty už totiž podepsaly smlouvu do roku 2028. Na spolupráci se dohodlo vítězné hnutí ANO, 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09. Hejtmanem bude podle povolební dohody už počtvrté za sebou Martin Netolický (3PK/SOCDEM).

Kraj Vysočina

Na Vysočině utvoří vítězné hnutí ANO krajskou vládu s koalicí SPD, Trikolory a PRO a se SOCDEM, která byla v koalici i dosluhujícího krajského vedení. Nová koalice bude mít třiadvacet zastupitelů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Hejtmanem se stane krajský lídr ANO Martin Kukla.

Jihomoravský kraj

Zástupci koalice SPOLU, která v Jihomoravském kraji vyhrála volby, a Starostů pro jižní Moravu podepsali koaliční smlouvu už v průběhu minulého týdne. Hejtmanem zůstává Jan Grolich (KDU-ČSL). Až na Piráty, kteří pětiprocentní hranici nepřekročili, bude koalice stejná jako v minulém volebním období. V zastupitelstvu bude mít pětatřicet mandátů z pětašedesáti.

Olomoucký kraj

Vítězné hnutí ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na spolupráci s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu budou mít většinu jednatřiceti hlasů. Koaliční smlouva by měla být připravena k podpisu do dvou týdnů. Hejtmanem se stane Ladislav Okleštěk (ANO).

Zlínský kraj

Na koaliční spolupráci ve Zlínském kraji se domluvilo hnutí ANO se STAN, které kandidovalo s podporou TOP 09 a hnutí ZVUK 12. V zastupitelstvu mají dohromady pětadvacet z pětačtyřiceti křesel. Pozici hejtmana si udržel Radim Holiš (ANO).

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji bude vítězné hnutí ANO vládnout spolu s koalicí SPD, Trikolora a PRO. Oznámil to hejtman Josef Bělica (ANO), který by měl ve funkci pokračovat. ANO ve volbách získalo 35 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Se čtyřmi zastupiteli za koalici SPD, Trikolory a strany PRO bude mít v zastupitelstvu 39 míst. 

Podíl.