Aktual.: 4.10.2024 16:11

Praha – Lékaři pražské Fakultní nemocnice Motol ošetřovali pět dětí, které spolkly kuličkové magnety. Zřejmě se inspirovaly sociální sítí TikTok a chtěly magnetem napodobit piercing v jazyku. Nemocnice o tom informovala na webu s tím, že dvě z nich budou muset podstoupit akutní operaci.

„Při spolknutí více magnetů nebo magnetu a kovového předmětu hrozí jejich spojení, které může k sobě přitáhnout například žaludek a střevo a způsobit jeho poškození, nebo i dokonce proděravění,“ uvedli zástupci nemocnice. Konstatovali, že může jít o ohrožení života. Nemocnice upozornila na podobný případ ve Velké Británii, kde zemřel osmiletý chlapec.

Děti se zřejmě inspirovaly výzvou na sociální síti TikTok, takzvanou piercing challenge. „Pak omylem došlo k polknutí těchto kuliček. Jedna pacientka měla velké štěstí a kuličky vyšly bez problémů, další pacienti ale v současné době zůstávají hospitalizováni,“ uvedla nemocnice.

Odborníci na duševní zdraví dětí upozorňují, že sociální sítě na ně mohou mít velký vliv. Podle Zprávy o digitálních závislostech v České republice 2024 na nich tráví více než čtyři hodiny denně asi 30 procent dětí, častěji dívky a starší. Do kategorie problematického užívání sociálních sítí spadá pět až 13 procent dětí a až 34 procent studentů ve věku 15 až 16 let. Spojují se také s nárůstem poruch příjmu potravy nebo dalších duševních obtíží.

Podíl.