Nejméně čtrnáct lidí zemřelo v Bosně, kterou zasáhla silná bouře, sesuvy půdy a povodně, jež zaplavily města a vesnice ve střední a jižní části země. Napsaly to agentury AP a AFP s odvoláním na mluvčího místní správy ve městě Jablanica. To se nachází zhruba na půli cesty mezi metropolí Sarajevem a městem Mostar. Další lidé se pohřešují a vedení země uvedlo, že požádalo armádu, aby v regionu kolem Jablanice pomohla. Podle agentury Reuters Bosna zřejmě čelí nejhorším záplavám za poslední roky.

„V tuto chvíli jsme v oblasti Jablanice našli čtrnáct těl. Bohužel existuje velká šance, že to nebude konečný počet obětí,“ řekl mluvčí místní správy Darko Jukan.

Agentura Reuters už dříve napsala, že Jablanica je zcela odříznutá. Bleskové záplavy zničily silnice i železniční trať. Podle agentury AP je na zveřejněných snímcích vidět, že jednu z nejfrekventovanějších silnic spojujících Sarajevo s pobřežím Jadranu strhl společně s železniční tratí obrovský sesuv půdy. Silnice vede právě přes těžce zasaženou Jablanicu.

Úřady evakuují z postižených míst lidi, včetně obyvatel psychiatrické léčebny, uvedla mluvčí civilní ochrany Majda Kovačová. Podle ministra obrany Zukana Heleze vyrazili na pomoc do zasažených oblastí vojáci. „Poslali jsme každého, koho jsme (poslat) mohli. Naší prioritou je zachránit lidi, kteří jsou naživu a pohřbeni v domech, kde jsou sesuvy půdy,“ konstatoval Helez. Podle šéfa civilní obrany Aldina Brašnjiče se záchranáři nemohli kvůli zablokovaným silnicím do řady vesnic ještě dostat a blíží se další déšť, který situaci zhorší. Současným záplavám v Bosně předcházely v létě dlouhotrvající vysoké teploty a sucho.

Zasažené jsou i další oblasti

Některá místa se ocitla bez elektřiny a mobilního signálu. Kromě Jablanice je to také případ města Kiseljak, které se nachází asi dvacet kilometrů severně od Sarajeva. Pomoc se záchrannými operacemi nabídlo Bosně sousední Chorvatsko i Srbsko, podotkl Reuters.

Silné deště a vítr jsou hlášeny přitom právě také v Chorvatsku, kde bylo uzavřeno několik silnic a metropole Záhřeb se připravovala na možnost, že se z břehů vylije řeka Sáva, podotkla AP, podle níž záplavy způsobené přívalovými dešti trápí i Černou Horu.

Podíl.