Aktual.: 4.10.2024 13:31

Praha – Třídenní stávka justičních zaměstnanců významně zkomplikuje vyřizování volebních stížností. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Upozornila na to, že lhůta pro podání stížností na krajské volby končí dnes a že zákon stanoví lhůtu pro soudní rozhodnutí na 20 kalendářních dní. Středočeský krajský soud podle ní termíny dodržet zvládne, ale „s vynaložením veškerého úsilí“.

U Krajského soudu v Praze budou od pondělí do středy stávkovat téměř všichni administrativní pracovníci, což podle Černé povede k paralýze chodu kanceláří napříč celým soudem. Situace nejvíce zasáhne správní úsek soudu, který vyřizuje stížnosti na průběh voleb. Stěžovatelé je mají možnost podat do dnešních 16:00.

„V úvodních fázích těchto řízení, které spadají právě na začátek příštího týdne, je potřeba promptně činit mnoho procesních úkonů – přeposlání návrhu účastníkům, přeposlání poučení, vyžádání volební dokumentace a tak dále,“ uvedla Černá.

„A to je bez možnosti vypravovat písemnosti prakticky nereálné, přičemž faktické zkrácení již tak velmi krátké lhůty pro rozhodnutí o tři stávkové dny znamená pro soud poměrně významnou komplikaci,“ pokračovala. Připomněla, že šest dnů ze zákonné dvacetidenní lhůty pro soudní rozhodnutí spadá na víkend. Ve výsledku tak má soud po odečtení tří stávkových dní jen 11 dní pro přípravu věci a rozhodnutí.

Justiční odbory svolaly protest kvůli dlouhodobě nízkým platům zaměstnanců soudů, k nimž patří například zapisovatelky, asistenti soudců nebo vedoucí kanceláří. Průměrný plat administrativního personálu činil v letošním prvním pololetí 34.920 korun, u pomocného personálu to bylo 23.852 korun. Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním 1. pololetí činila podle Českého statistického úřadu 44.943 korun, meziročně tak stoupla o 2884 Kč, tedy o 6,9 procenta. Po započtení inflace se zvýšila o 4,5 procenta. Stávky se podle odborů zúčastní 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 65 procent zaměstnanců soudů vyšších instancí. Zapojit se mají všechny soudy s výjimkou Ústavního soudu a Okresního soudu v Jičíně.

Podíl.