Aktual.: 4.10.2024 11:38

Teherán – Íránský úterní útok na Izrael byl zcela legitimní, každá země má právo se bránit agresorovi, řekl dnes v Teheránu nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Po téměř pěti letech dnes vedl kázání při tradiční páteční modlitbě, která byla také pietou za lídra libanonského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, zabitého před týdnem v Bejrútu izraelskou armádou. Agentura AFP dnes s odvoláním na zdroj blízký Hizballáhu napsala, že Nasralláh už byl „dočasně pohřben“ na tajném místě.

Nasralláh, který vedl hnutí Hizballáh od roku 1992, byl podle AFP pohřben na tajném místě kvůli obavám, že by se jeho pohřeb stal cílem dalšího izraelského útoku. Na utajeném místě má jeho tělo zůstat do doby, než okolnosti dovolí jeho lidový pohřeb.

Na páteční modlitby do velké mešity v Teheránu dnes přišly tisíce lidí. Mnozí přinesli fotky Nasralláha a také vysoce postaveného velitele íránských revolučních gard Abbáse Nílforúšána, který zemřel spolu se šéfem Hizballáhu 27. září při izraelském leteckém útoku na jižní předměstí Bejrútu.

„Skvělá akce našich ozbrojených sil před pár dny byla zcela legální a legitimní,“ řekl dnes Chameneí s odkazem na íránský raketový útok na Izrael z tohoto týdne. Dodal, že Írán nebude „odkládat, ani spěchat se svou povinností“ znovu konfrontovat Izrael.

V první části projevu hovořil Chameneí podle BBC o nutnosti jednoty muslimů ve světě a řekl, že jeho země má stejného nepřítele jako Palestinci, Libanonci, Egypťané, Iráčané a další muslimské národy. „Politikou našeho nepřítele je zasít semena rozkolu a vzpoury, vrazit klín mezi muslimy,“ řekl íránský vůdce.

Chameneí, který má v Íránu poslední slovo ve všech státních záležitostech, včetně zahraniční politiky, jaderného programu či armády, označil za legitimní i teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael, jímž loni 7. října začala stále trvající válka v Pásmu Gazy a při němž palestinští ozbrojenci zabili v izraelském pohraničí na 1200 lidí, většinou civilistů. Izraelská odvetná operace v Gaze si vyžádala podle tamních úřadů, ovládaných Hamásem, už přes 41.780 palestinských obětí, většinou rovněž civilistů.

Podle agentury Reuters dnes Chameneí znovu kritizoval také Spojené státy, které podle něj chrání Izrael proto, že z něj chtějí udělat bránu pro vývoz energetických zdrojů regionu na Západ.

Chameneí vedl podle BBC naposledy tradiční páteční modlitbu v lednu 2020 poté, co tehdy americký útok dronem u bagdádského letiště zabil íránského generála Kásema Solejmáního, který byl na návštěvě Iráku.

Podíl.