Aktual.: 4.10.2024 09:04

Praha – Od středy 9. října budou moci obce žádat o mimořádnou pomoc pro vyplavené rodiny. V průměru dostanou 40.000 Kč na domácnost, rozdělí je podle rozsahu škod. Peníze jsou určené lidem z Moravskoslezského a Olomouckého kraje a také z Frýdlantu na Liberecku. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo životního prostředí. O uvolnění první okamžité pomoci ze státního rozpočtu do zaplavených oblastí rozhodla vláda minulý týden.

Celkem je v této výzvě k dispozici miliarda korun. O přesném výši příspěvku rozhodnou obce. „Radnice v postižených obcích mohou dát vyšší částku těm rodinám, které byly zasaženy razantněji. Je to z našeho pohledu efektivní řešení, protože z centrální úrovně ministerstev nejsme schopni tyto jednotlivé případy rozlišit, to dokáží opravdu místní zastupitelstva,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) podotkl, že cílem výzvy je pomoci domácnostem co nejrychleji. „Finanční pomoc je určena na pokrytí nejnutnějších výdajů, na opravy škod, nákladů na energie a na pořízení základního vybavení a zajištění základního chodu domácností,“ sdělil.

Obce mohou žádosti podávat do konce ledna příštího roku prostřednictvím elektronického systému AIS SFŽP ČR. Peníze budou uvolněny zálohově do 15 dnů od schválení dotace. „Žádosti budou zpracovávány průběžně a bez soutěžního výběrového řízení, což zajišťuje efektivní a rychlou distribuci finančních prostředků,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Zhruba miliardu korun by stát měl dát na náhradu nákladu firmám, jejichž zaměstnanci nemohli jít kvůli velké vodě do práce, půjde asi o 80.000 pracovních míst.

Výdaje a schodek letošního státního rozpočtu vzrostou kvůli povodním o 30 miliard na 282 miliard korun. Vládní rozpočtovou novelu ve čtvrtek podepsal prezident Petr Pavel. Stanjura tento týden řekl poslancům, že stát uvolní na pomoc 40 miliard korun, neboť deset miliard vyčlení ve státním rozpočtu na příští rok.

Výši škod mají kraje ohlásit do sedmi dnů od ukončení stavu nebezpečí na jejich území, který má prozatím skončit v sobotu 12. října. Předběžný odhad škod na státním majetku ve správě ministerstev zemědělství a dopravy je podle Stanjury deset miliard korun.

 

Podíl.