Aktual.: 3.10.2024 13:58

Chlumec nad Cidlinou (Hradecko) – Vítěz Velké pardubické z roku 2021 Talent poběží letos s desítkou. Je jediným z bývalých šampionů ve startovní listině nejslavnějšího překážkového dostihu v Česku, která je po dvou odhláškách nakonec šestnáctičlenná. Papírovým favoritem dostihu naplánovaného na neděli 13. října je podle sázkových kanceláří Godfrey, který vyhrál první kvalifikaci. Ten při dnešním losování na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou dostal startovní číslo osm.

Třináctiletý Talent po tři roky starém triumfu doběhl v uplynulých dvou ročnících Velké pardubické druhý. V jeho sedle bude tentokrát Jan Kratochvíl. Trenérka Hana Kabelková prozradila, že Talentova účast ve slavné steeplechase byla ohrožena. „Měl zánět podkoží. Bylo to dost urputné, bojovali jsme s tím. Najednou se dal do cajku a vypadá dobře. Cvalového tréninku měl víc než loni,“ uvedla.

Kabelková bude mít na startu ještě loni třetího Stara, kterému je stejně jako Talentovi už třináct let, a devítiletého Del Reye. Jedinou klisnou v dostihu bude Santa Klara, svěřenkyně Josefa Váni mladšího. Usedne na ni trojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš. Po 24 letech nebude na startu žádný kůň ze stáje Josefa Váni staršího.

Bookmakeři deset dní před startem favorizují osmiletého Valacha Godfreyho. Ten loni Velkou pardubickou kvůli pádu na Taxisově příkopu nedokončil, ale v květnu vyhrál první kvalifikaci. Od té doby nezávodil. „Byl to záměr. Máme vyzkoušeno, že v našich podmínkách dokážeme koně připravit do dostihu. Chtěli jsme se vyhnout všem možnostem zranění,“ řekl jeho trenér Dalibor Török.

Měl radost, že Gofreyho provede šestinásobný vítěz Jan Faltejsek. „Je to obrovská výhoda. Asi nikoho lepšího a zkušenějšího jsme nemohli do sedla Godfreyho posadit. Měli jsme trochu štěstí, že se Sacamiro zranil,“ připomněl trenér neúčast loňského vítěze Sacamira, s ním Faltejsek vyhrál.

Ve startovní listině je dvanáct českých koní a čtyři účastníci ze zahraničí. Vedle Slováka Zatara poběží také Irové Coko Beach a Streets of Doyen a Američan Jeremy Pass, jenž se připravuje a závodí rovněž v Irsku.

Startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou (6900 m, dotace 5 mil. korun):

1. Coko Beach (ž. Keith Michael Donoghue, stáj Gigginstown House Stud), 2. Jeremy Pass (am. Teddy Davies, Joy Slater), 3. Streets of Doyen (ž. Ben Harvey, Ergo Ventures Limited), 4. Argano (ž. Martin Liška, Marek Šimák), 5. Zataro (ž. James Best, Ramzová SK), 6. Sexy Lord (ž. Jaroslav Myška, HC Amphora-Hora), 7. Del Rey (ž. Jakub Kocman, D.V.P Kopálek CZ), 8. Godfrey (ž. Jan Faltejsek, DS Pegas), 9. Her Him (Lenka Neprašová, Ivana Porkátová), 10. Talent (ž. Jan Kratochvíl, DS Kabelkovi), 11. Star (ž. Ondřej Velek, MPL Racing CZ), 12. High in the Sky (Daniel Vyhnálek, DS Pegas), 13. Dulcar de Sivola (ž. Thomas Beaurain, Lokotrans), 14. Santa Klara (ž. Josef Bartoš, Scuderia Aichner SRL), 15. Player (ž. Marcel Novák, Nýznerov), 16. Lombargini (ž. Jan Odložil, EŽ Praha a. s.).

Podíl.