Nový generální tajemník NATO Mark Rutte dva dny po nástupu do funkce přijel do Kyjeva, kde jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten s ním probral potřeby obránců na frontě a plány na dosažení vítězství a postěžoval si, že stále nepadlo rozhodnutí umožnit Ukrajině údery v ruském týlu západními střelami dlouhého doletu. Zelenskyj doufá, že západní státy Ruskem napadenou zemi společně podpoří v říjnu, kdy se sejdou na vojenské základně Ramstein v Německu.

„Jsem tu poprvé jako generální tajemník. Bylo pro mě důležité, abych na Ukrajinu přijel hned na začátku svého mandátu a dal vám jasně najevo, vám Ukrajincům a všem, kteří nás sledují, že NATO stojí při Ukrajině,“ prohlásil Rutte.

Zelenskyj podle serveru Ukrajinska pravda vyjádřil naději, že západní spojenci Kyjeva změní svůj postoj k ochraně ukrajinského nebe, a jako příklad uvedl pomoc Izraeli při nedávném íránském vzdušném útoku na něj. „Vidíme, jak se na Blízkém východě daří chránit životy lidí díky jednotě spojenců. Společné sestřelování íránských střel se nijak neliší od sestřelování ruských raket, od sestřelování íránských (dronů) Šáhedů, které spojují ruský a íránský režim,“ prohlásil Zelenskyj na tiskové konferenci.

Odkazoval tak na útok Íránu, který v úterý vypálil na Izrael více než 180 balistických střel. Většinu z nich odrazila izraelská protivzdušná obrana, které ale pomohly USA a zřejmě i Británie a Francie. Drony Šáhed jsou íránské stroje, které Rusko používá při svých vzdušných úderech na Ukrajinu.

Rutte: Ukrajina je Alianci blíže než kdy dřív

Kromě situace na bojišti se hovořilo i o vzdálenější budoucnosti. „Samozřejmě, že naším klíčovým cílem je ukrajinské členství v Alianci. Ukrajina se může stát třiatřicátou členskou zemí NATO. Myslíme si, že Ukrajinci si to zaslouží. A dnes (ve čtvrtek) jsme podrobně mluvili o perspektivách spolupráce a klíčových faktorech, které mohou posílit jak Ukrajinu, tak Alianci,“ podotkl Zelenskyj.

Rutte uvedl, že cesta Kyjeva do NATO je v tento moment „nezvratná“. „Ukrajina je Alianci blíže než kdy dřív,“ prohlásil.

Někdejší nizozemský premiér Rutte podle agentury AFP přijel do Kyjeva krátce po svém jmenování do čela NATO, aby Ukrajinu znovu ubezpečil o podpoře Západu. Rutte je jedním z nejaktivnějších podporovatelů Ukrajiny v Evropě od začátku plnohodnotné ruské invaze do země v roce 2022, stál například v čele úsilí vybavit Kyjev stíhacími letouny F-16, podotkla AFP.

Svého předchůdce Jense Stoltenberga nahradil ve vedení Severoatlantické aliance v úterý. Na své první tiskové konferenci prohlásil, že náklady na podporu Ukrajiny jsou mnohem nižší, než by byly náklady v případě vítězství ruského vládce Vladimira Putina.

Podíl.