Aktual.: 3.10.2024 14:00

Pardubice – Odkladů školní docházky je v Česku mnoho a lze je za určitých podmínek snížit. Musí na to být připravené základní školy a také vysoké školy, které vyučují pedagogy. ČTK to řekl ředitel Pedagogicko-psychologické poradny Pardubice Jiří Knoll. O snížení počtu odkladů usiluje skupina poslanců, vláda k tomu ve středu přijala kladné stanovisko.

Například poradna, kterou vede Knoll, přijme ročně 550 žádostí rodin z Pardubicka a Chrudimska, zhruba 80 z nich odmítne. „Čísla, která prezentuje ministerstvo školství, jsou vysoká. Bohužel. Nějaká změna by měla nastat. Jsou dva póly. Rodiče chtějí za každou cenu dát dítě do základní školy a dítě je nezralé. A druhá daleko větší skupina jsou rodiče, kteří chtějí odklad pro jejich relativně nezralé dítě. Obchází řadu poraden, aby získali odklad. Vidí v tom lepší start do školní docházky,“ řekl Knoll.

Odklad poradny nedávají na počkání, vždy k němu mají důvod, dodal. Nejčastějším důvodem bývají vady řeči či celková nezralost, která narušuje dítěti grafomotoriku psaní a kreslení, nebo to bývají psychické problémy. Podle něj první třídy nejsou připravené na děti, které mají některé z výše zmíněných obtíží. Když se to změní, je možné dětem zahájit školní docházku v šesti letech a ne o rok později.

„Proto je tolik odkladů. Myslím si, že škola může nabídnout podmínky, které umožní pozvolnější nároky na prvňáčka. Díky tomu lépe připraví nezralé dítě na školní systém, než kdyby zůstalo ještě rok v mateřské škole. Pomohou asistenti pedagoga nebo neznámkování,“ řekl Knoll.

Změny podle něj nejdou udělat ze dne na den, musí být motivovaní učitelé, aby bylo možné dát do první třídy dítě, které není stoprocentně zralé. Připravené by na nový systém měly být i vysoké školy, které vyučují pedagogy pro první stupeň, dodal.

Poslanci navrhují zavádět omezování odkladů postupně během tří let podle data narození dětí. Chtějí, aby změny začaly platit od září příštího roku. Odklady měly být možné pouze tehdy, pokud zdravotní stav dítěte dlouhodobě neumožňuje účast ve výuce.

Podíl.