Aktual.: 3.10.2024 11:45

Brno – Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání pěti aktérů kauzy zmanipulovaných zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože pro pražskou Nemocnici Na Homolce. O dovolání bývalého ředitele Vladimíra Dbalého však ještě rozhodnuto není, bude se jím zabývat velký senát trestního kolegia NS. Důvody zatím nejsou známé, soud zpracovává rozhodnutí. ČTK to řekl vedoucí oddělení styku s veřejností NS Václav Vlček.

Na nejvyšší instanci se neúspěšně obrátili Jozef Kalavský, Josef Veselý, Pavel Kocourek, Petr Kutil a Michal Toběrný, někdejší náměstek Dbalého a primář chirurgie. Justice jim vyměřila vězení od 3,5 roku do šesti let plus peněžité tresty. Dovolání čekala na rozhodnutí déle než dva roky. Podnětem Dbalého se bude soud dál zabývat, a to za situace, kdy se někdejší ředitel nemocnice už dostal podmínečně na svobodu z výkonu desetiletého souhrnného trestu vězení.

Důvod postoupení Dbalého dovolání velkému senátu není zatím zřejmý. Aktuální rozhodnutí padlo koncem září bez veřejného jednání. Předseda senátu má na vyhotovení stejnopisu 20 pracovních dní. Lhůtu však lze v odůvodněných případech prodloužit. „K prodloužení lhůty často dochází u hospodářské trestné činnosti, a to zejména vzhledem k právní složitosti věci a obvykle značnému rozsahu procesního soudního spisu,“ uvedl Vlček.

Dbalý si postupně vyslechl dva pravomocné rozsudky, podle nichž bral za zmanipulování nemocničních tendrů milionové úplatky. Při nákupu gama nože a zakázce na chorobopisy to podle soudů bylo celkem 27,8 milionu korun. Společně s dalšími odsouzenými se má podílet na náhradě škody.

Významným důkazem proti Dbalému byly jeho poznámky, které zajistila policie při domovní prohlídce a které obžaloba označila za podrobný deníkový záznam skutečných událostí. Lékař v nich psal mimo jiné o úplatcích, které dostával. S balíčky peněz se navíc fotografoval. Obhájci se deník snažili znevěrohodnit jako fiktivní zápisky.

Stíhání ve třetí větvi, která se týkala mimo jiné tendru na zařízení pro pracoviště navigované neurochirurgie, pak soudy zastavily pro neúčelnost, a to vzhledem k dříve uloženému trestu.

V září se Dbalý dostal na svobodu. Z desetiletého trestu si odpykal víc než třetinu. Obvodní soud pro Prahu 6 mu stanovil sedmiletou zkušební dobu.

 

Podíl.