Aktual.: 3.10.2024 00:04

Praha – Vedení koaličních Starostů a nezávislých (STAN) bude dnes odpoledne rozhodovat o tom, koho navrhne do funkce ministra pro místní rozvoj. Post se uprázdnil po odvolání Ivana Bartoše (Piráti), který skončil 30. září na návrh premiéra Petra Fialy (ODS). Starostové podobné jednání absolvovali přesně před týdnem, kdy na ministra průmyslu navrhli poslance a svého prvního místopředsedu Lukáše Vlčka.

Fiala navrhl minulý týden Bartoše odvolat kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Piráti označili Fialův postup za porušení koaliční smlouvy a odhlasovali odchod z vlády. Koordinaci digitalizace stavebního řízení převzal od Bartoše tým vedený ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), vedením ministerstva je od začátku října dočasně pověřený ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ve Sněmovně bude dnes postupně jednat předsednictvo a celostátní výbor STAN. Média spekulují o tom, že by řízení ministerstva mohl převzít nynější náměstek Radim Sršeň, dosavadní karlovarský hejtman Petr Kulhánek, olomoucký hejtman Josef Suchánek či poslankyně Eliška Olšáková, která je současně předsedkyní Sdružení místních samospráv.

Před týdnem širší vedení Starostů schválilo nominaci Vlčka na pozici po ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi, který by se měl stát eurokomisařem.

 

Podíl.