Kandidát na ministra průmyslu Lukáš Vlček (STAN) jednal s premiérem (zdroj: ČT24)

Místopředseda Starostů Lukáš Vlček by se chtěl jako ministr průmyslu a obchodu zaměřit na energetiku. Green Deal, tedy přechod EU k obnovitelným zdrojům energií, považuje za příležitost, kterou by Česká republika neměla „prošvejkovat“, řekl Vlček po schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS) jako kandidát Starostů na místo po Jozefu Síkelovi, který míří do Evropské komise. Dodal, že jeho plánem je dotáhnout projekty připravené jeho předchůdcem. S prezidentem se setká v pondělí, pokud hlava státu bude souhlasit, měl by být jmenován v úterý.

Hlavní je podle Vlčka dokončit projekty, na kterých Starostové týmově tři roky spolupracovali. „Ať je to v otázce energetiky, nebo v otázce zahraničních investic, či nové hospodářské strategie, kterou bychom chtěli představit na strojírenském veletrhu v Brně,“ uvedl. Zmínil přípravu nových jaderných zdrojů, legislativy k obnovitelným zdrojům i další projekty s cílem dostupné a levné energie. Fiala podle něj mluvil také o potřebě intenzivní komunikace s partnery, ať už jde o zástupce profesních skupin, samospráv a regionů, nebo o zahraniční investory.

„Témat máme mnoho a já se na ně těším,“ konstatoval poslanec, který se na ministerskou funkci připravoval několik měsíců. Na dotaz ohledně postoje vlády k evropskému Green Dealu Vlček varoval před „švejkováním“, které by mohlo vést k tomu, že Česku ujede vlak. Nevyužít příležitosti by podle něj byla velká škoda stejně jako „sužovat debatu pouze na ceny benzinu.“

Fiala na schůzce s Vlčkem hovořil nejenom o revizi Green Dealu, rozvoji energetiky či dostavbě Dukovan. „Důležité je i snižování byrokracie pro podnikatele a nedotační podpora malých a středních podniků,“ uvedl Fiala po setkání. Zároveň potvrdil, že Vlčka prezidentovi na funkci ministra průmyslu a obchodu navrhne.

Události: Změny ve vládě (zdroj: ČT24)

Šalomoun skončí 11. října

Premiér bude v příštích dnech řešit také místo po ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti), který byl odvolán kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Piráti následně odhlasovali odchod do opozice a rezignaci oznámili i jejich ostatní ministři.

Premiér ve středu potvrdil, že pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun skončí po úterní demisi ve vládě bez náhrady příští pátek 11. října. „Učinil jsem k tomu potřebné ústavní kroky včetně dohody s prezidentem,“ sdělil Fiala, který zároveň ocenil Šalomounův profesionální přístup a výbornou práci. „Naší spolupráce si velmi vážím a přeji mu mnoho úspěchů v jeho dalším profesním životě,“ uvedl.

Představitelé koalice už dříve uvedli, že funkci ministra pro legislativu nebudou po odchodu Pirátů obsazovat. Agendu po Šalomounovi podle plánů zbývajících koaličních stran přebere ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten uvedl, že bude Šalomouna ve vládě postrádat. „Vyhovoval mi a myslím, že všem členům vlády, protože prosazoval některá svá stanoviska, což se mi líbilo, a byla to diskuse,“ řekl Blažek.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře řekl, že i podle něj Šalomoun odvedl velký kus práce. Vyzdvihl zavedení dětského ombudsmana či zrušení řady byrokratických zbytečností, například opakovaných lékařských prohlídek u některých profesí, souhlasí ale s tím, že není třeba na Šalomounovo místo dosadit nového ministra. „Důležité je, abychom zachovali čistotu legislativního procesu ve smyslu toho, aby zákony byly dobře kontrolovány, a to zůstane,“ prohlásil.

„Myslím, že pan ministr Šalomoun byl opravdu velmi dobrá volba,“ podotkla také místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN). Řekla, že měl rovněž za úkol přivést do dolní komory třicet různých zákonů, které předchozí vláda nestihla implementovat, za což by hrozily ze strany Evropské unie pokuty.

Události, komentáře: Změny ve vládě (zdroj: ČT24)

Oproti tomu místopředseda sněmovny Aleš Juchelka (ANO) připomněl, že ANO kritizovalo existenci ministra pro legislativu od začátku. „Vždycky nám bylo řečeno, že ministr pro legislativu je strašně důležitý a najednou se ruší,“ podotkl. Výsledky práce Šalomouna jsou podle něj diskutabilní.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) prohlásil, že vzhledem ke všem změnám by vláda rozhodně měla sněmovnu požádat o důvěru. „Jedna z pětikoaličních stran odchází, ještě takovým podivným způsobem,“ postěžoval si.

Zůstává naopak šéf diplomacie Jan Lipavský, který po úterní schůzce s Fialou vzal svou demisi zpět. Oznámil současně odchod od Pirátů, se kterými se podle zdůvodnění už déle názorově rozcházel.

Vedení ministerstva pro místní rozvoj

Pověření řídit dočasně ministerstvo pro místní rozvoj má od úterý vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Dnes vláda rozhodla, že bude také mít v nejbližší době na starosti koordinaci digitalizace, což je krok, který je také nezbytné učinit vzhledem k tomu, jak je digitalizace ve státní správě organizována,“ řekl Fiala. Kabinet nebude Bartošovu funkci vicepremiéra pro digitalizaci obsazovat, dodal.

Fiala odmítl komentovat možné kandidáty Starostů na post ministra pro místní rozvoj. Budoucí šéf resortu podle něj musí především dát do pořádku digitalizaci stavebního řízení. „Teď to má na starosti skupina koordinovaná ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). To je proces, který nemůže být trvalý, musí ho poté převzít nový ministr, i když mu budeme pomáhat,“ řekl Fiala.

To kritizuje místopředseda ANO a místopředseda sněmovny Karel Havlíček. „Tvrdím, že by neměl řešit digitalizaci stavebního řízení, protože ji zcela zjevně nezvládnul nejenom jeho předchůdce, ale nezvládne ji ani ten tým, který tam je,“ podotkl Havlíček.

„Několik kandidátů je uvnitř naší strany diskutováno, ale teprve zítra (ve čtvrtek) padne rozhodnutí,“ uvedl také ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Poslanci nejčastěji skloňují jméno současného náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj Radima Sršně a také dvou končících hejtmanů – Petra Kulhánka a Josefa Suchánka.

Po odchodu z kabinetu Piráti ohlásili i konec všech deseti náměstků, které je na ministerstvech zastupují. „Nejedná se jen o náměstky, jsou tu i jiné pozice, není logické, aby členové Pirátů působili v subpolitických funkcích,“ uvedl Fiala po středečním jednání kabinetu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už uvedl, že funkci náměstka, kterou opouští Josef Pavlovic (Piráti), obsadit neplánuje. Vedle vedení ministerstev Piráti působí ve správních a dozorčích radách. Ve středu končí na pozici náměstka ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský (Piráti). Od čtvrtka ho nahradí vrchní ředitel sekce IT na ministerstvu práce a sociálních věcí Karel Trpkoš.

Předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Vládní krize není zažehnána, pokračuje. Po dlouhé době jsme byli svědky takové taškařice. (…) Nemyslím, že je všem dnům konec a že jsou vztahy v rámci koalice vydiskutovány, protože sám premiér Fiala říká, že chce mít vládu sestavenou v příštím týdnu,“ uvedl v Interview ČT24 předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (za ANO).

Podotkl, že není přesvědčen o tom, že by s Piráty mohlo ANO spolupracovat v rámci opozice. „My jsme se v celé řadě otázek s nimi rozcházeli. (…) Od počátku roku jsme kritizovali jeho (Bartošův) přístup k digitalizaci a chtěli jsme pilotní projekt, odklad a nebyli jsme vyslyšeni.“ Zmínil, že nemá informace o tom, že by ANO chtělo vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, pokud by však nastalo, tak by jej podpořil.

Podíl.