Aktual.: 2.10.2024 22:17

Praha – Širší vedení ODS dnes jednoznačně podpořilo další působení strany ve vládní čtyřkoalici. Vyplývá to z usnesení, které ČTK poskytl mluvčí strany Jakub Skyva. Výkonná rada ODS se na večerním zasedání v Praze vyslovila pro srozumitelné a energické naplňování programu strany. Rada jednala také o spolupráci v koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), ale závěry ohledně pokračování koalice zatím nepřijímala.

Vládní pětikoalice se zúžila na čtyři členy poté, co si v pondělí odhlasovali Piráti odchod do opozice. Strana tak reagovala na rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat z kabinetu ministra pro místní rozvoj a šéfa Pirátů Ivana Bartoše kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. „Výkonná rada ODS vyjadřuje jednoznačnou podporu dalšímu působení Občanské demokratické strany v rámci čtyřkoaličního půdorysu a podporuje srozumitelné a energické naplňování programu ODS,“ stojí v usnesení, které nyní schválili občanští demokraté.

Místopředseda ODS Martin Kupka po jednání novinářům řekl, že základem úspěchu v příštích volbách bude poctivá analýza nedávných senátních a krajských voleb. Ty podle něj nepřinesly kýžené výsledky, ale nebyly ani dramatickou porážkou. Krajským volbám dominovalo hnutí ANO, ODS po nich bude mít nově 106 místo 99 zastupitelů. V senátních volbách obhájila ODS pět z deseti křesel, vítězem bylo rovněž opoziční ANO.

Vedení ODS podle Kupky diskutovalo i o spolupráci v koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) v nadcházejících sněmovních volbách. „Tam ještě rozhodnutí nepadlo. Důležitá je jednoznačná podpora pro Petra Fialu a ODS pro pokračování ve čtyřkoaličním formátu, který teď nastává,“ dodal ministr dopravy Kupka.

Kabinet příští pátek opustí pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Příští úterý by měl prezident Petr Pavel jmenovat Bartošova nástupce na ministerstvu pro místní rozvoj a poslance Lukáše Vlčka (STAN), který má nahradit ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN) odcházejícího do Evropské komise. Ministra pro místní rozvoj mají Starostové nominovat tento čtvrtek.

 

Podíl.