Aktual.: 2.10.2024 16:00

Praha – Hokejisté Buffala se v pražské O2 areně usídlili před zápasy NHL proti New Jersey v kabině pražské Sparty, což potěšilo hlavně útočníka Lukáše Rouska. Pětadvacetiletý odchovanec Letňan strávil ve Spartě před odchodem do Severní Ameriky čtyři sezony, vrátil se tak do dobře známého prostředí. Sabres se tam zabydleli po úterním volném dnu, na který dali Rousek s dalším českým útočníkem Jiřím Kulichem tipy spoluhráčům, aby si co nejvíce vychutnali návštěvu Prahy.

Sabres, kteří se v přípravě představili už v Mnichově, v pondělí trénovali v Icerinku ve Strašnicích, kde byli i k dispozici médiím. Dnes se odtamtud přesouvali na trénink do O2 areny a zase zpět. Ve čtvrtek už budou mít kompletní program v libeňské aréně.

„Samozřejmě není to nejpohodlnější, ale občas to tak je. Třeba při covidu jsme jezdili busem se Spartou do Příbrami, takže už jsem to taky párkrát zažil. Ale díky bohu ta doprava je taková, není to tak daleko, nějakých patnáct dvacet minut, to se dá v pohodě vydržet,“ řekl českým novinářům Rousek.

„Není to žádný problém. Navlečeme úplně všechno, akorát brusle vezmeme do ruky a oblékneme je tam v šatně,“ doplnil Rousek. Kulich přikývl, že je to něco, jako když se chodilo hrát na rybník. „Přesně tak. Dneska to tak bylo poprvé. Samozřejmě to není nic příjemného, ale nic s tím neuděláme, takže jsme si dali takhle trénink a bylo to v pohodě,“ prohlásil Kulich.

Místo měl hned u dveří vedle kapitána Rasmuse Dahlina. „Kuldič sedí zrovna na mém místě. Jako nejmladší jsem se staral o dveře, když chodil trenér, tak jsem musel otvírat a zavírat. Jak to má Kuldič, nevím. Já to měl kvůli dveřím,“ smál Rousek, který byl rád, že na Sabres vyšla právě sparťanská šatna. „Je to asi náhoda, já jsem nevěděl, jestli budeme mít šatnu Sparty, ale doufal jsem, že jo. Je to hezké být zase v Praze de facto zpátky doma v šatně, ve které jsem vyrůstal, je to krásný pocit. Letňany mě vychovaly pro dospělý hokej, Sparta pak dál.“

Volný den si oba užili. „Já jsem ho trávil s kamarády, viděl jsem se s klukama ze Sparty a samozřejmě s rodinou,“ popsal program Rousek. S týmem stihli v Praze i společnou večeři. „Byli jsme v takové stejkárně. Bylo tu super být spolu. Včera jsem byl s pár kamarády a agenty, takže jsem si taky užil den. Nic moc jsem nedělal, byl jsem na masáži, pak jsme byli na obědě. Bylo to takové línější. S klukama jsme se pak viděli zase na hotelu,“ dodal Kulich.

Spoluhráči se s nimi pak mohli podělit o dojmy z Prahy. „Doporučil jsem jim Pražský hrad, Karlův most, Orloj, Václavák, i když je teď trošku rozkopaný, Malou Stranu, projít se podél Náplavky. Prostě nejznámější místa. Byli jsme se podívat v Muzeu iluzí, z toho taky byli nadšení. Nikdo nic špatného neříkal, tak snad jsem dal dobré typy,“ podotkl s úsměvem Rousek.

„Jsou z toho úplně unešení. Všude, kam jdeme nebo jedeme autobusem, tak koukají. Myslím, že si to užívají dost,“ doplnil Kulich a smál se, že se jako průvodce moc do historie nepouští. „To já úplně nejsem ten pravý, ale snažíme se s Rousínem jim říct všechno podrobně, co potřebují vědět,“ dodal Kulich.

Podíl.