Uchazeči o post amerického viceprezidenta v noční debatě nabídli kritiku prezidentských kandidátů druhé strany, jejich střet se však nesl v poměrně slušném a věcném tónu, uvádí americká média. Republikánský senátor J.D. Vance a guvernér Minnesoty za Demokratickou stranu Tim Walz čelili otázkám na blízkovýchodní krizi, migraci, změnu klimatu či své výroky z minulosti.

Vance odmítl uznat, že republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump prohrál minulé volby. Duel přišel pět týdnů před vyvrcholením prezidentských voleb a v době, kdy už miliony Američanů mohou odevzdávat své hlasy. Průzkumy preferencí zatím ukazují, že souboj o Bílý dům mezi Trumpem a současnou demokratickou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou by mohl být extrémně vyrovnaný.

Walz začal s kritikou Trumpa hned při úvodní otázce na dění na Blízkém východě. „Téměř osmdesátiletý Donald Trump, který mluví o velikosti shromáždění na jeho podporu, není to, co nyní potřebujeme,“ uvedl demokrat, který však podle komentátorů v debatě o Blízkém východě nepůsobil příliš jistě. Podle Vance dokáže Trumpova osobnost odstrašit nepřátele. „Donald Trump poskytuje stabilitu,“ prohlásil o lídrovi své strany.

Vance současnou vládu, kterou nazýval administrativou Harrisové, ačkoliv prezidentem je Joe Biden, kritizoval, že nedostatečně hlídá hranice a umožňuje příliv migrantů a drog do USA. Zdůrazňoval tak jeden z pilířů republikánské kampaně, která slibuje masivní deportace imigrantů pobývajících v USA bez povolení. Na otázku, zda při tom budou rozdělovány rodiny, jako se dělo na hranici za Trumpova úřadování, Vance neodpověděl.

Měla na to tři a půl roku, kritizoval Vance Harrisovou

Republikán s imigrací spojoval také ekonomické otázky jako nedostupnost bydlení. Harrisová podle něj měla tři a půl roku, kdy byla v Bílém domě, na to, aby prosadila opatření k posílení střední třídy, které nyní nabízí před volbami. Walz ji hájil s tím, že demokratický program počítá s podporou pro lidi, kteří si pořídí bydlení, a daňovými úlevami pro střední třídu. „‚Trump rozdal daňové úlevy, které šly převážně za vrchní třídou,“ řekl guvernér Minnesoty.

Svého protivníka zase Walz kritizoval za to, jak nedávno šířil falešné informace o tom, že někteří migranti pojídají ve státě Ohio domácí mazlíčky. Vance pak čelil také dotazu na své několik let staré a velmi kritické výroky na adresu exprezidenta Trumpa. „Ohledně Donalda Trumpa jsem se mýlil,“ řekl Vance.

Walz: Jsem popleta

Walz se zase označil za popletu, když měl vysvětlit, zda byl v Číně a Hong Kongu na jaře roku 1989, kdy se tam konaly prodemokratické protesty. To některá média zpochybnila. „Byl jsem v Číně a Hong Kongu, když se tam konaly protesty za demokracii,“ řekl Walz s tím, že oblast navštívil v létě roku 1989. Potlačení protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu se odehrálo na začátku června téhož roku.

„Mám pochopení pro to, když se v něčem přeřeknete,“ řekl Walz. „To já taky,“ opáčil Vance.

Debata se podle médií nesla v relativně klidném duchu, který agentura Reuters označila za „překvapivě slušný“. Moderátoři museli vypnout mikrofony ve studiu jen jednou, aby usměrnili kandidáty. „Nebyla to řežba, jaká mohla být,“ hodnotil publicistický web Semafor. Podle serveru Politico bylo v debatě více názorových výměn než osobních útoků, přičemž lépe ve střetu obstál Vance.

Tón se vyostřil, když se debata dotkla prezidentských voleb z roku 2020 a útoku Trumpových stoupenců na Kapitol 6. ledna 2021. Vance neodpověděl na otázku Walze, zda Trump před čtyřmi roky prohrál. „Time, já se soustředím na budoucnost,“ řekl republikánský senátor. „Donald Trump a já si samozřejmě myslíme, že v roce 2020 byly problémy,“ dodal Vance.

Odkazoval tím na Trumpova tvrzení, že před čtyřmi lety prohrál kvůli podvodům, jejichž existenci však nikdy neprokázal. Exprezident porážku nikdy neuznal a nepodloženými výroky v kampani opět podkopává důvěru svých stoupenců ve volební proces.

Noční debata se také dotkla témat jako právo na potrat, střelby na školách či zdravotní pojištění. Ačkoliv trvala více než stanovených 90 minut, některé aktuality vynechala. Nepadla například otázka na Vanceho postoj k válce na Ukrajině. Ve svých závěrečných řečech oba kandidáti zdůraznili, že Trump a Harrisová přinesou v jejich očích změnu.

Duel, který pořádala stanice CBS, byl první mezi kandidáty na viceprezidenta a možná poslední, ve kterém se střetnou přední republikáni a demokraté před listopadovými prezidentskými volbami. Podle deníku The New York Times však není jasné, zda v minulosti měly debaty mezi kandidáty na viceprezidenta výraznější dopad na preference voličů.

Video: Trump nejde hodnotit objektivně, neustále lže, říká Klvaňa (11. 9. 2024)

Spotlight moment: Trump nejde hodnotit objektivně, neustále lže, říká Klvaňa | Video: Tým Spotlight

Podíl.