Aktual.: 2.10.2024 09:39

Praha – Dluh vládních institucí v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 169,3 miliardy korun na 3,32 bilionu korun. Míra zadlužení sektoru vládních institucí zůstala na stejné úrovni 42,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Mezičtvrtletně dluh poklesl o 17,5 miliardy korun a míra zadlužení se snížila o 0,8 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Ve druhém čtvrtletí roku 2024 vládní instituce hospodařily se schodkem ve výši 3,5 miliardy Kč, což v relativním vyjádření představovalo 0,2 procenta HDP. Relativní míra zadlužení sektoru vládních institucí se meziročně nezměnila a zůstala na úrovni 42,6 procenta HDP,“ uvedla ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Helena Houžvičková. V meziročním srovnání znamenal schodek hospodaření vládních institucí zlepšení o 14 miliard korun.

Ústřední vládní instituce hospodařily se schodkem 50,8 miliardy korun, který se meziročně snížil o 13,6 miliardy Kč. Hospodaření místních vládních institucí skončilo ve druhém kvartálu v přebytku 50,5 miliardy Kč, což je meziroční zvýšení o 4,8 miliardy korun. Hospodaření fondů sociálního zabezpečení (zdravotních pojišťoven) skončilo v deficitu 3,1 miliardy korun.

Celkové příjmy sektoru vládních institucí stouply oproti loňskému druhému čtvrtletí o 5,6 procenta na 42 procent HDP. „Na meziročním růstu příjmů se podílely zejména přijaté sociální příspěvky, daně z výroby a dovozu a daně z důchodů. Pokles byl zaznamenán u důchodů z vlastnictví,“ uvedli statistici.

Celkové výdaje vládních institucí meziročně vzrostly o 3,8 procenta a dosáhly 42,2 procenta HDP. Nejvíce podle ČSÚ vzrostly výdaje na sociální dávky.

Z hlediska jednotlivých komponent dluhu byl meziroční nárůst zaznamenán především u emitovaných cenných papírů, a to o 179,4 miliardy Kč, přijaté půjčky naopak o 16,8 miliardy Kč poklesly, uvedl ČSÚ.

Podíl.