„Fialovy reakce ukazují, že si jako málokdo uvědomuje, že to fakt byla chyba,“ říká politický komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší ke způsobu odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše premiérem Petrem Fialou. „Ty opakované otázky ho vytáčí, protože míří na to, co od něj nikdo nečekal. Že se zachová, tak jako někdo tomu říká, ‚srabácky‘,“ dodává novinář.




31:50

Spotlight Aktuálně.cz – Václav Dolejší | Video: Tým Spotlight

„Neříct do očí předsedovi koaliční strany, že končí, je opravdu podivný,“ říká Václav Dolejší ke způsobu, jakým lídr ODS Petr Fiala jen pár hodin po společné schůzce s vicepremiérem Ivanem Bartošem oznámil jeho konec na postu ministra pro digitalizaci. Podle něj je ale jasné, že je za její stav spoluzodpovědný i sám premiér, pokud dlouhé měsíce věděl, s jakými problémy se celý proces potýká.

„Dneska se tím všichni koaliční lídři chlubí – Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) i Petr Fiala, že to věděli od února,“ dodává novinář k tomu, že určitě měli Ivana Bartoše donutit k tomu, aby ve způsobu zavádění digitalizace provedl změny, nebo ho zastavil.

„Fialovi určitě teče do bot. Už delší dobu je zklamaný a neklidný z toho, že vláda má velmi nízké preference a on sám prostě dělá sedm dní v týdnu, maká a může se přetrhnout. Má možná trochu pocit ukřivděnosti,“ komentuje Dolejší i fakt, že svou roli mohl hrát i výsledek voleb, které pro vládní strany nedopadly nejlépe. Podle něj šéf ODS a předseda vlády najednou ukázal i druhou tvář, kterou dosud lidé příliš neznali.

„Všichni si říkali, že to je ten klidný, rozvážný profesor. Tím se dokonce odlišoval od Andreje Babiše, ale mně jednou jeden jeho poradce říkal, že on opravdu občas vybouchne. A to se asi stalo i v tom případě s Ivanem Bartošem,“ komentuje situaci Dolejší a dodává, že jde o takové „babišovské“ jednání.

Politický komentátor v rozhovoru se Světlanou Witowskou, který předcházel rozhodnutí, že Jan Lipavský zůstane ve vládě i po odchodu Pirátů, komentuje také jeho pozici jako ministra zahraničí. Podle Dolejšího je Lipavský tak trochu přeceňovaný. „Dělá to jednoduché. Jemu stačí, že každý den řekne dvakrát: nemám rád Rusko, nemám rád Čínu a máme patřit na Západ a díky tomu je vlastně populární,“ dodává novinář.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Podíl.