Aktual.: 1.10.2024 13:21

Praha – Heslo Lepší opozice, které je patrně narážkou na Lepší vládu opozičního hnutí ANO, představili dnes Piráti den po oznámení, že opouštějí vládní koalici se Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Starosty a nezávislými (STAN). Odchod do opozice, který o víkendu a v pondělí odhlasovali členové strany, dnes potvrdil poslanecký klub Pirátů. Novinářům to ve Sněmovně řekl šéf Pirátů a bývalý ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který ve vládě skončil v pondělí na návrh premiéra Petra Fialy (ODS).

Piráti schválili odchod z vlády v internetovém hlasování, ve kterém se pro něj vyslovilo 709 z 894 hlasujících. Výsledek oznámili v pondělí večer. Strana končí ve vládě v reakci na rozhodnutí premiéra Fialy odvolat ke konci září šéfa Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj.

 

 

Piráti budou podporovat vládní návrhy, které prosadili do programového prohlášení vlády, nebo je budou považovat za dobré. Na tiskové konferenci zmiňovali jako své priority témata spojená s dostupným bydlením či mladými rodinami. Podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové chtějí Piráti například prosazovat, aby rodičovský příspěvek rostl stejným způsobem a tempem jako důchody.

Strana slibuje být tvrdou, ale konstruktivní a férovou opozicí. „Nebudeme zavírat oči před tím, že vláda obchází nebo nedodržuje sliby,“ uvedla místopředsedkyně Pirátů Klára Kocmanová. Bartoš také vyloučil, že by Piráti chtěli blokovat Sněmovnu řečněním, jak v aktuálním volebním období často dělají opoziční ANO a SPD.

Richterová: Zda skončím ve vedení Sněmovny, je na koalici

Je na vládní koalici, jak chce dál postupovat, řekla dnes pirátská poslankyně Olga Richterová na dotaz, zda skončí po odchodu Pirátů do opozice ve vedení Sněmovny. Novinářům ve Sněmovně řekla, že místopředsedkyní komory je na základě nominace Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) a svou práci bude odvádět v jakékoliv pozici. Reakce koaličních představitelů nejsou jednoznačné. Starostové či lidovci o změnu usilovat nebudou, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by očekával, že Richterová odejde sama.

Richterová minulý týden používala ostrá slova na adresu koaličních partnerů po oznámení premiéra Petra Fialy (ODS), že navrhuje odvolání šéfa Pirátů Ivana Bartoše z vlády. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pondělí řekla, že Richterovou k odchodu z funkce vyzývat nebude. „Vzhledem k jejím vyjádřením by mne překvapovalo, kdyby ona sama chtěla zůstat v této pozici,“ uvedla.

Richterová to nicméně považuje za záležitost vládní koalice bez Pirátů, kteří si dnes odchod do opozice potvrdili na zasedání poslaneckého klubu. „Já jsem nominována za Piráty a STAN, je na rozhodnutí aktuální vládní koalice, jak chce dál postupovat. Svou práci jsem odváděla a budu odvádět v jakékoliv pozici. Chtějí-li mě odvolat, bude to rozhodnutí vládní koalice,“ dodala.

STAN podle místopředsedy strany Jana Laciny zastává názor, že by Richterová měla v roli místopředsedkyně pokračovat a dokončit volební období. „Nebudeme usilovat o žádnou změnu a nebudeme tu změnu ani podporovat,“ řekl. Předpokládá, že se na tom takto dokáže dohodnout stávající koalice.

Šéf lidoveckých poslanců Aleš Dufek novinářům řekl, že KDU-ČSL nebude stranou, která by odvolání Richterové navrhovala. Aktuálně podle něj není prostor řešit podobné personální otázky. Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob chce vyčkávat, jak se zachovají Richterová a STAN. „Po volbách byla pozice vyjednávána v rámci koalice Pirátů a STAN, uvidíme, jak se dál zachovají, poté budeme jednat,“ uvedl.

Ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by předpokládal, že Richterová post sama opustí. „Pokud se Piráti rozhodli odejít z vlády a odejdou všichni náměstci, předpokládal bych, že odejde sama,“ dodal.

Ostatní koaliční strany podle Richterové již o personálních a praktických věcech jednaly. „Já se třeba dnes rozloučila a opustila vládní chat o sociálních věcech,“ uvedla. Očekává, že o konci se různým způsobem dohodne i desítka pirátských ministerských náměstků. „Všichni jsou připraveni skončit,“ řekla.

Podíl.