Aktual.: 1.10.2024 18:30

Bejrút – Šok, strach a často také pocit ztráty prožívají v souvislosti s neustávajícími izraelskými útoky lidé v Libanonu, píší ve svých reportážích ze země světová média. Řada obyvatel přišla o své nejbližší, mnozí lidé museli uprchnout z domovů a nyní přežívají na ulici. Podle některých z nich je jejich země ztracená.

Čtvrť Dahíja, kde se nacházela bašta hnutí Hizballáh, se proměnila v trosky poté, co právě na ni směřovaly v posledních dnech útoky izraelských sil, uvádí francouzský deník Le Monde. Před rozvalinami kdysi žluté budovy klečel otec, který v nich ztratil dceru. „Řekni něco tátovi, dej mi nějaké znamení,“ naříkal, popisuje francouzský list. Trosky zbyly po jedné ze šesti budov, pod kterými si svůj úkryt zřídilo vedení šíitského hnutí Hizballáh a jeho vůdce Hasan Nasralláh. Tělo dcery i manželky truchlícího muže však zůstává uvězněno pod hromadami betonu. Někde pod nimi leží také jeho strýc, teta a dvě sestřenice.

Reportérka z BBC, která navštívila stejnou čtvrť, viděla místo domů viděla jen rozvaliny a ohořelé kusy plechu místo aut. Pár minut před leteckým útokem Izraelci obyvatele obvykle vyzvou, aby z domů utekli. „Izraelci vyhlásí upozornění deset minut před útokem, jak máme sakra odejít do bezpečí?“, zeptal se jí jeden z obyvatel. V centru města narazila na rodinu, která uprchla z Dahíji. Žijí na ulici a nechtějí jít do centra pro uprchlíky, protože taková místa jsou většinou přecpaná. „Přála bych si jenom se osprchovat,“ povzdechla si na závěr diskuse matka této rodiny.

Jiný novinář z BBC zase uvedl, že dostává zprávy od svých libanonských přátel, kteří truchlí nad osudem své země, jež je podle nich ztracená.

Hanan Babaová přijela na začátku září do Libanonu z Londýna, aby navštívila svého otce, který žije 80 kilometrů od Bejrútu v druhém největším libanonském městě Tripolisu. I když oba žijí daleko od výbuchů, i na ně doléhají důsledky války. „Jela jsem po kruhové objezdu a tam sedělo 50 lidí na matracích. Neměli kam jít,“ uvedla pro BBC.

Podle agentury DPA se OSN obává, jaké následky zanechá válka na místních obyvatelích. Koordinátorka OSN pro Libanon Jeanine Hennis-Plasschaertová napsala na sociální sítí X, že další generace libanonských dětí bude odsouzena k válce.

Izraelská armáda bojuje s Hizballáhem od 80. let minulého století a od loňského října se znepřátelené strany vzájemně denně ostřelují přes hranice. V posledních dnech Izrael útoky zesílil a uspěl ve snaze o likvidaci lidí z vedení Hizballáhu, včetně jeho šéfa Nasralláha. V noci na dnešek izraelské ozbrojené síly zahájily pozemní operaci na jihu Libanonu.

Podíl.