Aktual.: 1.10.2024 21:49

Tel Aviv – Írán dnes odpálil balistické rakety na Izrael, kde se lidé v celé zemi museli dočasně uchýlit do krytů. Asi po hodině civilní obrana informovala, že je možné tyto prostory opustit, a armáda oznámila, že v daném okamžiku další nebezpečí ze strany Íránu nehrozí. Izraelská záchranná služba podle The Times of Israel uvedla, že v Tel Avivu utrpěli lehká zranění dva lidé, které zasáhla střepina. Úřady a média na okupovaném Západním břehu informovaly, že v důsledku íránského útoku zemřel jeden Palestinec.

Sirény varující před vzdušným útokem se večer rozezněly po celém izraelském území a například zpravodajka agentury DPA informovala, že v Tel Avivu se ozývaly hlasité exploze.

Kromě dvou lehce zraněných podle izraelských záchranářů potřebovalo ošetřit také několik lidí, kteří si ublížili, když utíkali do krytu. Jiní dostali úzkostný záchvat.

Podle starosty Jericha na okupovaném Západním břehu v tomto městě přišel o život Palestinec, kterého zasáhla střepina rakety. Podle palestinských médií šlo o dělníka původem z Gazy.

Izrael kvůli íránskému útoku dočasně uzavřel svůj vzdušný prostor, stejné rozhodnutí oznámily i irácké úřady. Později Izrael přílety i odlety obnovil. Leteckou dopravu pozastavilo také Jordánsko. Úřady v této zemi sousedící s Izraelem dočasně vyzvaly obyvatele, aby v zájmu své bezpečnosti neopouštěli domovy.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari nedlouho před odpálením íránských raket uvedl, že ze strany Íránu očekává rozsáhlý útok. Íránské revoluční gardy tvrdí, že na Izrael odpálily desítky raket, a varovaly, že pokud Izrael přistoupí k odvetě, stane se terčem úderu, který bude „drtivější a ničivější“.

Írán první přímý útok proti Izraeli uskutečnil letos v dubnu. Použil při něm balistické rakety, drony a střely s plochou dráhou letu. Šlo tehdy o odvetu na útok na íránský konzulát v Damašku. Izrael se k němu sice nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Napětí mezi Izraelem a Íránem v posledních dnech znovu výrazně stouplo v důsledku rozsáhlých izraelských akcí proti šíitskému hnutí Hizballáh v Libanonu. Írán tuto militantní skupinu podporuje politicky i vojensky. V noci na dnešek Izrael zahájil pozemní operaci proti Hizballáhu v jižním Libanonu.

Útok Íránu na Izrael odsoudily Berlín, Paříž, Londýn i OSN

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, francouzský premiér Michel Barnier, jeho britský kolega Keir Starmer, šéf unijní diplomacie Josep Borrell či generální tajemník OSN António Guterres odsoudili eskalaci na Blízkém východě poté, co Írán dnes večer odpálil téměř 200 raket na Izrael. Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan vyjádřil přesvědčení, že se íránský útok podařilo odrazit.

Zároveň uvedl, že úder představuje výraznou eskalaci ze strany Íránu. Washington teď bude další kroky konzultovat s Tel Avivem a nadále monitorovat situaci kvůli případnému dalšímu nebezpečí od Íránu či jeho spojenců, podotkl.

Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo všechny země světa, aby „nepřijatelný útok“ odsoudily. Uvedlo, že nemá žádné informace o poškození amerických zařízení. Teherán podle něj Washington dopředu nevaroval.

„EU odsuzuje nejsilnějším způsobem íránský útok proti Izraeli,“ uvedl Borrell. Podle něj hrozí, že se řada úderů a odvet vymkne kontrole. „Je zapotřebí okamžité příměří v regionu,“ uvedl Borrell.

K zastavení útoků vyzval Írán britský premiér Keir Starmer s tím, že Británie podporuje právo Izraele na sebeobranu.

Šéfka německé diplomacie uvedla, že íránský útok odsuzuje „co nejostřeji“. „Naléhavě jsme Írán varovali před touto nebezpečnou eskalací. Írán musí útok okamžitě zastavit. Žene region dále na okraj propasti,“ napsala Baerbocková na platformě X.

Nový francouzský premiér Barnier vyjádřil znepokojení nad „eskalací“ na Blízkém východě a „přímým konfliktem, který, jak se zdá, probíhá“ mezi Íránem a Izraelem. „Ujímám se slova v tuto chvíli, je 19:16, kdy se situace na Blízkém a Středním východě zhoršuje, s eskalací a útokem a přímým konfliktem, který, jak se zdá, probíhá mezi Íránem a Izraelem. A situace je tedy nanejvýš vážná,“ prohlásil Barnier před poslanci francouzského Národního shromáždění.

Íránský útok kritizoval i šéf OSN Guterres. Odsuzuji rozšíření konfliktu na Blízkém východě,“ uvedl ve svém prohlášení po odpálení raket. „To musí přestat. Nutně potřebujeme příměří,“ dodal a kritizoval i „eskalaci za eskalací“.

Švýcarské předsednictví Rady bezpečnosti OSN uvedlo, že tento orgán bude jednat o situaci na Blízkém východě ve středu od 16:00 SELČ, píše agentura AFP. Itálie vyzvala RB, aby posílila mandát jednotek OSN UNIFIL, které působí na jihu Libanonu. V misi, která má zhruba 10.000 členů, působí zhruba 1000 italských vojáků.

Česká diplomacie odsoudila raketový útok Íránu na Izrael

České ministerstvo zahraničních věcí odsoudilo dnešní raketový útok Íránu na Izrael. Úřad na síti X sdělil, že Izrael má pevnou podporu Česka. Také premiér Petr Fiala (ODS) po útoku vyjádřil na síti X Izraeli podporu. 

„Důrazně odsuzujeme raketové útoky Íránu na Izrael,“ uvedlo večer ministerstvo. „Vyzýváme Írán, aby okamžitě ukončil nepřátelské akce proti Izraeli a přestal s destabilizující politikou na Blízkém východě,“ doplnilo.

MZV varovalo před bezprostřední hrozbou raketového útoku v Izraeli

Ministerstvo zahraničí v cestovatelském systému Drozd varovalo před bezprostřední hrozbou raketového útoku velkého rozsahu v Izraeli v následujících hodinách. ČTK to dnes sdělil úřad. Írán se podle nejmenovaného zdroje z Bílého domu bezprostředně chystá zaútočit na Izrael balistickou raketou. 

„Vyzýváme občany, kteří se nacházejí na území Izraele, aby se zdržovali ve svých domovech nebo dalších adekvátních místech v blízkosti protileteckého krytu a omezili aktivity venku,“ uvedlo české ministerstvo. „Je nezbytné důsledně dodržovat instrukce bezpečnostních složek a doporučení Home Front Command (Velitelství domácí fronty) pro oblast pobytu,“ dodal úřad.

Podíl.