Aktual.: 1.10.2024 16:38

Peking/Tokio – O titul na tenisovém turnaji v Pekingu se utkají hlavní favorité Ital Jannik Sinner a Španěl Carlos Alcaraz. Světová jednička Sinner porazil v semifinále domácí překvapení Pu Jün-čchao-kche-tcheho 6:3, 7:6. Třetí hráč žebříčku ATP Alcaraz zdolal Rusa Daniila Medveděva 7:5, 6:3. Sinnerovi může oplatit v čínské metropoli loňskou semifinálovou porážku. Bilanci vzájemných zápasů na elitním okruhu vede Španěl 5:4.

Třiadvacetiletý Sinner letos vyhrál už šest turnajů včetně Australian Open a US Open a je nejúspěšnějším hráčem sezony. Vznáší se nad ním ale hrozba až dvouletého zákazu činnosti, který pro něj požaduje Světová antidopingová agentura za pozitivní nález na březnovém turnaji v Indian Wells. V Pekingu vyřadil ve čtvrtfinále Jiřího Lehečku.

O dva roky mladší Alcaraz si po triumfech v Indian Wells, na Roland Garros a ve Wimbledonu zahraje o čtvrtý letošní titul.

S turnajem žen se už v osmifinále rozloučila světová trojka Američanka Jessica Pegulaová. Finalistka nedávného US Open podlehla 4:6, 0:6 Španělce Paule Badosaové, kterou ve všech třech předchozích vzájemných zápasech porazila.

Někdejší druhá hráčka světa Badosaová, která nyní figuruje na 19. místě, zdolala soupeřku z Top 10 po téměř roce a půl. Zápas ukončila po 64 minutách a potvrdila výbornou formu z posledních měsíců.

„Připravovala jsem se na to, že to bude bitva. Ale dneska mi všechno vycházelo. Ke konci sezony se mi fakt daří,“ pochvalovala si Badosaová. „Každý fiftýn byl důležitý. Jessica se dokáže zničehonic do zápasu vrátit. Mám z toho vítězství opravdu velkou radost,“ uvedla španělská tenistka. Ve čtvrtfinále se utká s domácí hráčkou Čang Šuaj.

Čínská tenistka v úvodním kole v Pekingu ukončila sérii 24 porážek. Po prvním vítězství, na které čekala 603 dnů, uspěla i v dalších třech zápasech. V osmifinále dnes bývalá 22. hráčka světa porazila Polku Magdalenu Frechovou 6:4, 6:1.

Pětatřicetiletá Čang, jíž patří v žebříčku až 595. pozice, postoupila do čtvrtfinále turnaje WTA 1000 jako teprve čtvrtá hráčka, která není do 500. místa ve světovém pořadí. Před ní to dokázaly Belgičanka Kim Clijstersová, Američanka Sloane Stephensová a Japonka Naomi Ósakaová.

Francouzské finále v Tokiu vyhrál po odvráceném mečbolu Fils

Francouzský tenista Arthur Fils ve finále turnaje v Tokiu po odvráceném mečbolu porazil krajana Uga Humberta 5:7, 7:6, 6:3 a získal druhý letošní titul. Celkově si na okruhu ATP připsal třetí úspěch.

Fils po ztrátě první sady nebyl daleko od porážky. Semifinálový přemožitel Tomáše Macháče Humbert v tie-breaku druhého setu vedl 6:5 a podával na vítězství.

Mečbol však Fils odvrátil krásným bekhendovým prohozem po lajně a zkrácenou hru otočil. „Upřímně říkám, že to byl nejlepší bekhend, jaký jsem na tomhle turnaji trefil. Dal jsem do toho všechno a vyšlo to skvěle,“ uvedl dvacetiletý tenista, jenž se v průběhu finále potýkal se zraněním levé nohy. „Za stavu 5:5 v prvním setu jsem si připadal mrtvý. On hrál skvěle. Ani nevím, jak se mi to podařilo otočit, dnes jsem klidně mohl prohrát,“ dodal osmifinalista letošního Wimbledonu.

Třetí set Fils rozhodl brejkem na 5:3 a navázal na červencový triumf v Hamburku. Z premiérového titulu se radoval loni v Lyonu. Šestadvacetiletý Humbert neuspěl ve finále poprvé, všech šest předchozích zápasů o titul vyhrál.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu:

(tvrdý povrch, dotace muži 3,891.650 USD / ženy 8,955.610 USD):

Muži:

Dvouhra – semifinále:

Alcaraz (2-Šp.) – Medveděv (3-Rus.) 7:5, 6:3, Sinner (1-It.) – Pu Jün-čchao-kche-tche (Čína) 6:3, 7:6 (7:3).

Ženy:

Dvouhra – 3. kolo:

Badosaová (15-Šp.) – Pegulaová (2-USA) 6:4, 6:0, Starodubcevová (Ukr.) – Kalinská (10-Rus.) 7:5, 6:0, Čang Šuaj (Čína) – Frechová (23-Pol.) 6:4, 6:2.

 

Tenisový turnaj mužů v Tokiu:

(tvrdý povrch, dotace 1,989.865 dolarů):

Dvouhra – finále:

Fils – Humbert (oba Fr.) 5:7, 7:6 (8:6), 6:3.

Čtyřhra – finále:

Glasspool, Cash (Brit.) – Behar, Galloway (Urug./USA) 6:4, 4:6, 12:10.

Podíl.