Aktual.: 1.10.2024 10:19

Praha – Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v září opět zhoršily. Aktuální oslabení sektoru trvá od června 2022. Index nákupních manažerů (PMI) klesl na 46 bodů ze srpnových 46,7 bodu, uvedla dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.

Objemy zpracovatelské výroby v září stále klesaly, což firmy často připisovaly slabé poptávce. Tempo poklesu bylo podle společnosti S&P Global nicméně pod průměrem aktuálního trendu. Čeští výrobci se také potýkali s delšími dodavatelskými termíny a s obecným nárůstem provozních výdajů vzhledem k omezené dostupnosti a rostoucím cenám dopravy. Reagovali na to největším navýšením cen hotových výrobků od dubna 2023.

„Česká výroba nadále čelí mnoha protivětrům. Výkon domácího průmyslu významně omezují obecně slabé podmínky v Evropě i neochota podniků investovat,“ uvedl vedoucí ekonom u S&P Global Joe Hayes. V reakci na slabou poptávku podle něj zaměstnanost v české výrobě klesla rychlejším tempem. Na výrobu zároveň dopadají problémy v zásobování, kdy k delším dodávkám námořní dopravy z Asie se přidaly stávky v německých přístavech, dodal.

Zářijová data PMI nicméně podle něj poskytla i malá pozitiva. „Tempo poklesu nových exportních zakázek se drželo na srpnové úrovni, a bylo tedy nejpomalejší podruhé od dubna 2022. Obchodní důvěra sice oslabila, ale počet optimistů v průzkumovém panelu stále převyšuje pesimisty. Jsou firmy, které věří v oživení poptávky,“ podotkl.

Spolu se zhoršenou poptávkou zářijová data signalizovala také pokles rozpracovanosti v české výrobě. Míra propouštění byla nejvýraznější za bezmála rok. Zaměstnanost ve výrobě klesá nejrychleji za téměř rok. Účtované ceny rostou nejvyšším tempem od dubna 2023. Pokles nákupů byl nejslabší za 28 měsíců.

Objemy skladovaného zboží v září klesly jak u výrobních zásob, tak u hotových výrobků. Vedle zpráv o zvýšení cen dopravy data zářijového průzkumu rovněž poukázala na další nárůst cen vstupů. Tempo inflace bylo nejslabší za čtyři měsíce. Čeští výrobci ale poprvé od června zvýšili ceny svých výstupů. Navýšení bylo mírné, avšak nejrychlejší za téměř roka půl. Co se týká růstu v příštích 12 měsících, firmy byly i přes náročné podmínky v září optimistické a doufají ve zvýšení obchodu. Pozitivní sentiment byl ovšem nejslabší od února.

Podíl.