Aktual.: 1.10.2024 02:39

Tel Aviv – Izrael dnes v noci zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, uvedlo vojsko židovského státu.

Izraelské letectvo za poslední dva týdny výrazně zintenzivnilo údery proti Hizballáhu na mnoha místech Libanonu, při čemž podle libanonských úřadů zemřelo přes 1000 lidí, část z nich byli civilisté. Izraelští představitelé opakovaně uváděli, že pozemní síly jsou připraveny vstoupit do jižního Libanonu s cílem vytlačit Hizballáh od hranic a znemožnit mu odpalovat rakety na Izrael.

Izraelská armáda na základě rozhodnutí bezpečnostního kabinetu zahájila „omezené, lokalizované a zacílené pozemní útoky založené na přesných zpravodajských informacích“ o působištích a infrastruktuře Hizballáhu poblíž hranic, uvádí prohlášení ozbrojených sil. Cíle pozemních akcí se podle vyjádření vojska nacházejí je vesnicích poblíž hranic a představují bezprostřední ohrožení pro místní komunity na severu Izraele.

Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na avizovanou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví. Není však jasné, v jaké bojové kondici se vojenské křídlo hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer oznámilo, že izraelské vzdušné údery zabily za posledních 24 hodin na jihu země, ve východolibanonském údolí Bikáa a v samotném Bejrútu 95 lidí a dalších 172 zranily.

Podle palestinského zdroje citovaného agenturou Reuters Izrael v noci namířil jeden ze vzdušných úderů na největší palestinský uprchlický tábor na území Libanonu. Jde o vůbec první útok na tábor Ajn Hilvá, který leží na jihu Libanonu nedaleko přístavu Sajdá (Sidon).

Boje mezi Izraelci a Hizballáhem trvají od loňského října, kdy teroristé z Hamásu a dalších palestinských uskupení zaútočili na jih Izraele a izraelská armáda v odvetě zahájila dosud pokračující válku v Pásmu Gazy. Hizballáh na podporu Hamásu začal ostřelovat sever Izraele, evakuovány tam musely být desetitisíce lidí a obě strany si od té doby vyměňovaly menší přeshraniční údery, neboť izraelské síly se soustředily na boje v Pásmu Gazy.

V posledních dvou týdnech se ale situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném prudkém zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu na jihu Libanonu ale také v dalších částech země. Jde o nejtvrdší údery od války s Hizballáhem v roce 2006.

Podíl.