Aktual.: 1.10.2024 00:15

Olomouc – Před olomouckým vrchním soudem stane bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec, podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD, nyní SOCDEM). Už čtvrtým rokem před soudy čelí obžalobě v olomoucké kauze s krycím názvem Vidkun, která se týká ovlivňování kauz a úniků informací z policejních spisů. Odvolací soud případ otevře rok od rozsudku krajského soudu, proti kterému se odvolaly obě strany. Zatímco obžalovaní vinu od počátku popírají a žádají zproštění, žalobce požaduje přísnější kvalifikaci a trest pro Kadlece a zpřísnění peněžitého trestu pro Kyselého.

Případ soud kvůli rozsáhlosti kauzy nařídil nejprve na tři jednací dny¨, a to ode dneška do úterý. Poté připojil ještě dva jednací dny – 14. a 21. října. K otázce délky odvolacího řízení se soud nechtěl dnes vyjadřovat. O dalším procesním postupu bude rozhodnuto v úterý, řekl ČTK mluvčí soudu Stanislav Cik.

Bývalého policejního náměstka Kadlece krajský soud za vynášení informací z trestních spisů odsoudil za pokus o zneužití pravomoci úřední osoby, podnikatele Kyselého za pokus účastenství ve formě organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby a někdejšího hejtmana Rozbořila za podplácení a za účastenství ve formě pomoci zločinu zneužití pravomoci. Všem třem krajský osud uložil podmíněné a peněžité tresty. Žalobce původně navrhoval, aby byl Kadlec souzen i za přijetí úplatku od Rozbořila, za což by mu hrozila sazba pět až 12 let vězení. Podle krajského soudu však pro to nejsou důkazy.

Podnikatel Kyselý a bývalý policista Kadlec si podle krajského soudu v roce 2015 vzájemně sdělovali informace z trestního řízení i informace o důkazní situaci; šlo o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce nebo kauzu Tesco SW. Rozbořil podle rozsudku policejnímu náměstkovi za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu, nabídl úplatek.

Podíl.