Aktual.: 30.09.2024 23:37

Bejrút – V Libanonu dnes večer pokračovaly údery u hlavního města Bejrút a na jihu země. Píše to agentura Reuters a další média. U hranice mezi Izraelem a Libanonem se očekává možná rozsáhlejší pozemní ofenziva izraelské armády proti libanonskému hnutí Hizballáh, které od října ostřeluje sever Izraele.

Agentura Reuters zaznamenala výbuch u Bejrútu zhruba hodinu poté, co izraelská armáda vyzvala obyvatelé tří oblastí na jižním předměstí, aby odešli. Armáda uvedla, že by na tato místa mohla udeřit, protože tam má sklady a základny hnutí Hizballáh. Libanonský zdroj potvrdil agentuře Reuters, že na předměstí udeřila dnes večer izraelská armáda.

Intenzivní dělostřelecké ostřelování pak hlásí jih Libanonu. Dělostřelectvo podle stanice CNN útočí na území u hranice a některé cesty na izraelské straně jsou zablokované kvůli velkému počtu tanků a další vojenské techniky. Izraelská armáda vyhlásila vojenskou zónu nad několika obcemi u libanonské hranice a mluvčí armády vyzval novináře, aby neinformovali o pohybu jednotek nad rámec oficiálních informací.

O těžkých úderech na jihu Libanonu informuje i agentura DPA. Podle jejího bezpečnostního zdroje z Libanonu izraelské tanky zatím nepřekročily hranici.

Americké ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Izrael informoval Spojené státy o operacích, které provádí v Libanonu. „Informovali nás o tom, že provádí to, co označují za omezené operace s cílem zasáhnout infrastrukturu Hizballáhu u hranic,“ uvedl mluvčí ministerstva Matthew Miller. Izrael jeho vyjádření nekomentoval. Podle izraelských médií však někteří členové vlády Washington kritizovali za únik informací. Americká média během dne informovala s odkazem na nejmenované zdroje o operacích speciálních sil za hranicí.

Hizballáh uvedl, že na možnou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví. Není však jasné, v jaké bojové kondici se vojenské křídlo hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Podíl.