Aktual.: 1.10.2024 00:03

Praha – Lídři čtyř vládních stran budou dnes jednat o rekonstrukci kabinetu poté, co Piráti v pondělí večer potvrdili odchod z koalice. Dopoledne po zasedání poslaneckého klubu Pirátů se očekává oficiální odstoupení ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Koalice už nepočítá s obsazením postu po Šalomounovi a funkce vicepremiéra pro digitalizaci, která patřila odvolanému ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti). Agendy by se měl ujmout ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Lipavského si premiér Petr Fiala (ODS) umí v čele diplomacie dál představit, pokud s tím budou souhlasit koaliční partneři. V případě dohody by tak koalice měla hledat pouze nového ministra pro místní rozvoj. O pozici se přihlásili Starostové.

Předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan v pondělí prezidentu Petru Pavlovi řekl, že v případě oficiální nabídky je jeho hnutí připraveno vést ministerstvo pro místní rozvoj. Nutné podle něj je, aby se jednalo o zkušeného manažera, který se rychle zorientuje. Předseda lidovců pověřený dočasným vedením ministerstva Marian Jurečka (KDU-ČSL) je připraven koordinovat úřad v řádu týdnů. Stejně jako další koaliční lídři hovoří o snaze situaci vyřešit co nejrychleji.

Fiala po jednání s prezidentem uvedl, že změny v kabinetu by chtěl mít hotovy ideálně do konce příštího týdne. Počítá také se schůzkou s adeptem STAN na ministra průmyslu a obchodu Lukášem Vlčkem.

Podíl.