Aktual.: 30.09.2024 14:35

Ostrava – Ostravská strojírenská společnost Gearworks ze skupiny Witkowitz se prodala v dražbě za 53,6 milionu korun. Částku musí zájemce doplatit do 60 dnů, firmu si ale převezme už v úterý. ČTK to řekla Ludmila Šturmová z insolvenční kanceláře Langmeier & Co, která má konkurz zadlužené společnosti na starost. Možného nového majitele zatím nemůže zveřejnit.

Vyvolávací cena byla dnes 40 milionů korun. Dražba se konala už podruhé. Před měsícem, kdy byla cena o deset milionů korun vyšší, nepadla ani jedna nabídka. „Fabriku si zájemce převezme v úterý. Budeme čekat na zaplacení. Nebudou tedy majitelé, závod ale budou provozovat. Je důležité, aby se nezastavila výroba,“ uvedla Šturmová.

Společnost Gearworks, která vyrábí především převodovky a ozubená kola, je v úpadku od začátku loňského roku. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Nepodařilo se jí najít investora a letos v červnu stáhla svůj návrh na reorganizaci, úpadek se tak má řešit konkurzem a rozprodejem majetku. Insolvenční správce usiloval o možnost prodeje podniku jako celku.

Společnost v červnu propustila část zaměstnanců, aby se snížily mzdové náklady a zároveň se zachovala provozuschopnost závodu. Podnik přijímá nové objednávky, jejich rozsah však nestačí na hrazení všech pohledávek. Závod zaměstnává zhruba 90 lidí. Firma má přibližně 130 věřitelů, kteří přihlásili pohledávky za víc než 221 milionů korun.

Hlavním důvodem, proč se podnik dostal do úpadku, je podle dřívějších informací firmy nezaplacení zakázek a další neuskutečněné práce na Ukrajině a v Rusku. V roce 2021 měla firma obrat téměř 234 milionů korun.

Společnost Gearworks už jednou v insolvenci byla, a to ještě pod názvem Vítkovice Gearworks v roce 2016, když patřila do skupiny Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka. Do problémů se tehdy dostala spolu s několika dalšími společnostmi z holdingu. Firma pak prošla reorganizací a následně se stala součástí nové skupiny Witkowitz.

Podíl.