Aktual.: 30.09.2024 18:43

Washington – Spojené státy vysílají na Blízký východ dalších několik tisíc vojáků za účelem posílení bezpečnosti a obrany Izraele, pokud to bude třeba. Oznámilo to dnes podle agentury AP americké ministerstvo obrany. Podle něj budou posíleny zejména vzdušné síly.

Oznámení Pentagonu přichází na pozadí intenzivních izraelských vzdušných úderů v Libanonu, při nichž byl koncem minulého týdne zabit šéf Íránem podporovaného militantního libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. To ještě více zintenzivnilo velmi napjatou situaci v regionu. V celé oblasti Blízkého východu mají USA rozmístěno odhadem 40.000 vojáků.

Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová dnes novinářům řekla, že navýšení přítomnosti amerických sil na Blízkém východě zahrnuje vyslání několika letek stíhacích letounů. Původně mělo jít o běžné střídání, avšak nově budou letky na místě posíleny. Singhová zároveň podotkla, že stíhací letouny nebudou asistovat v evakuacích a že na místě budou, aby chránily americké síly.

V neděli ministr obrany Lloyd Austin rovněž oznámil, že dočasně prodlužuje působení úderné skupiny letadlové lodi USS Abraham Lincoln a jejích přidružených letek v regionu.

Podíl.